Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En stickad landhöjning

Från 2013
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
stickning
Bildtext Stickperformance på Vasa torg
Bild: YLE/Jessica Morney

Att ta plats i det offentliga rummet med en typisk kvinnlig aktivitet. Det är vad 70 kvinnor gjorde på Vasa torg i helgen, när de genomförde en cirkelformad monumentalstickning som föreställde landhöjningen i Kvarken.

Kvinnorna står axel vid axel i en stor ring på torget. På förhand har var och en stickat en bit på ca 50 x 50 cm i valfritt mönster och garn blått som Kvarkens vatten. Nu ska bitarna stickas ihop med hjälp av grått garn, som symboliserar stenarna i kvarken. Kvinnorna får order av Kerstin att ge sin högra sticka åt högra grannen och sedan ta emot en sticka av grannen från vänster. Och när Bo Lund, som står inne i cirkeln börjar spela finsk tango på sitt dragspel, då startar performancen och kvinnorna börjar sticka.

Att materialisera sin stund

-Det finns ingen nytta med den här, det är en manifestation som berättar både om tid, arv och en traditionell kvinnosyssla, säger Härnösandskonstnären Kerstin Lindström. Under flera år har hon arbetat med tid som tema för sina performancer, och då gärna med hjälp av stickning. Hon har gjort monumentalstickning bl.a. med kvinnor på Färöarna - då var garnets nyanser brunt och färgat på Färöarna och temat var att äga sin tid. I sin hemtrakt har hon drivit projektet Landhöjning I, där hon och 20-talet andra kvinnor genom stickningen undersökt mänsklig tid i förhållande till den geologiska tiden. Nu gästar hon då Vasa för att genomföra ännu en monumentalstickning, Landhöjning II, tillsammans med närmare 70 kvinnor från Västernorrland och Vasatrakten.

Kvarkens vågor

-Det vill jag vara med i, för att få mötas och samlas kring och visa upp stickningen som är en stor konst. Jag kommer själv från Kvarkens skärgård och när jag såg temat tänkte jag att det vill jag vara med på, säger Ulrika Vestergård-Denward. Hon har valt att göra Kvarkens vågor i ett traditionellt mönster som kommer från skärgården.

Inne i kvinnocirkeln, på torgets stenar ligger Landhöjning I medan Landhöjning II växer fram under kvinnornas vispande stickor. Nynnanden och småprat hörs och ibland tappar någon en maska.

-Det här med landhöjningen, det handlar om människans tid i förhållande till jordens hastighet. Det är ju fantastiskt här i Kvarken att det pågår en sådan enorm landhöjning. Och nu har vi snart passerat ett år i landhöjningstid, säger Kerstin Lindström när kvinnorna stickat en stund. Människan rör sig i en annan hastighet än jorden.

Mer om ämnet på Yle Arenan