Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Frågetecknen tätnar kring Elops avtal

Från 2013
Uppdaterad 03.07.2015 14:42.
Stephen Elop
Bild: Nokia

Omständigheterna kring Nokias avgående vd Stephen Elops anställningsavtal blir allt mer invecklade. Avtalet ändrades samma dag som affären mellan Microsoft och Nokia kungjordes, det vill säga den 3 september.

Det framgår av de bilagor som finns i inbjudan till Nokias bolagsstämma senare i höst, och som Yle Uutiset har synat.

Jämfört med ett tidigare avtal som Elop gjorde med Nokia år 2010 innehåller det nya avtalet bland annat INTE den karensklausul som skulle ha förbjudit Elop att omedelbart övergå i Microsofts tjänst - vilket han nu gör. Avtalet ger också Elop maximala ersättningar då bolaget säljs, och tolkas som mycket fördelaktigt för Elop.

Siilasmaa gick fram med osanning

Tidigare i dag skrev Helsingin Sanomat att Nokia har gått ut med felaktig information om Elops avtal. Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa meddelade i fredags att Elops avtal är i stort sett likadant som de tidigare chefernas avtal - men det har visat sig att det inte stämmer.

Elops avtal gör det lönsamt för honom att lämna Nokia inom ramen för ett ägarbyte. Då Elop slutar vid Nokia får han en aktiebaserad belöning, som nu beräknas vara värd 14,6 miljoner euro. Elops företrädare Olli-Pekka Kallasvuo och Jorma Ollila hade inga liknande bonusbestämmelser i sina vd-avtal.

Helsingin Sanomat kommer med det här avslöjandet efter att ha granskat dokument som den amerikanska finansinspektionen SEC fått av Nokia.