Nationalekonom: Mer logiskt flytta julafton till lördag
Finlands näringsliv vill flytta Kristi himmelsfärdsdag och trettondagen så att de alltid infaller på lördagar - det här för att öka produktiviteten. Men färre lediga dagar leder inte automatiskt till högre produktivitet, säger Staffan Ringbom, lektor i nationalekonomi vid Svenska handelshögskolan.

Radiohuset: Leder färre röda dagar till högre produktivitet?
Ringbom anser däremot att kyrkan är inkonsekvent.
- Jul och nyår firas alltid på samma datum, medan påsk och Kristi himmelsfärdsdag firas på samma veckodag. Det finns ingen konsekvens i att Jesus alltid föds på samma datum men sällan dör på samma datum - däremot alltid på samma veckodag. Enligt samma logik kunde man säga att det vore effektivt att alltid fira julafton lördagen före nyårsafton. Man skulle ha ledigt på juldagen och jobba på annandag jul. Då skulle näringslivet få fler arbetsdagar ur folket, säger Ringbom.
- Datum är inte viktigt när Jesus dör, varför ska det vara viktigt när han föds? säger Ringbom.
"Inte ökad produktivitet av färre lediga dagar"
När torsdagen är en röd dag är det många som tar ut ledighet också på fredag. Det är bland annat det här som näringslivet vill komma åt. Men Ringbom håller inte med om näringslivets tes att det skulle öka produktiviteten om man flyttade Kristi himmelsfärdsdag och trettondagen till lördagar.
- Produktiviteten mäter hur effektivt du jobbar. Det är en helt annan sak hur mycket och hur länge du jobbar. Produktivitet är frågan om hur mycket man åstadkommer av den tid man använder.
Enligt Ringbom är det möjligt att ett ett långt veckoslut skulle höja produktiviteten under de dagar man verkligen är på jobb.
Diskuterades redan 1829
Diskussionen om att slopa vissa lediga dagar är alls inte ny. Mellan 1973 och 1991 firades trettondagen och Kristi himmelsfärd på lördagar, men efter protester från kyrkan flyttades de tillbaka till sina tidigare platser år 1992.
Och redan 1829 föreslog den svenska greven och politikern Johan Essen Hamilton, i en motion till riksdagen, att man skulle dra in åtskilliga "överflödiga helgdagar" - bland dem långfredag, annandag pingst och trettondag jul. Det här eftersom de "ofta ledde till oordning ibland den arbetande klassen och förorsakade förlusten av mångtusende arbetsverken". Motionen fick avslag.