Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ungdomsgården Sandels öde diskuteras igen

Från 2013
Uppdaterad 25.09.2013 09:18.
Bildtext Albert Adlercreutz och Linnea Eklund trivs bra på Sandels.
Bild: YLE/Helena von Alfthan

Ungdomsgården Sandels tas upp i en motion Astrid Thors gett Helsingfors stads ungdomsnämnd. Ungdomsgården ska fortsätta som förut trots att högstadieskolan Lönkan om två år flyttar bort från skolhuset i Tölö.

Sandels visar upp växande besökssiffror, i samma hus finns också musikskola, konsertsal och högstadiets matsal.

Verksamhetsledare Berit Dahlin på Helsingfors svenska ungdomsarbetsenhet oroar sig för vad som ska hända med Sandels ungdomsgård i framtiden.

- Det känns tråkigt att en välfungerande modell som är ganska ny slås sönder. Det är inte så många år sedan man planerade det här huset. Då borde man ha haft längre framförhållning, vad vill man av det här. Att bygga upp samarbete mellan olika parter, det har ju också tagit sin tid, säger Dahlin.

Helsingfors stads ungdomsnämnd ska den här veckans torsdag diskutera Sandelshusets öde. Tanken är att verksamheten ska fortsätta, det finns inget direkt hot mot ungdomsgården.

"Sandels ska inte glömmas bort"

Benjamin Ellenberg som är SFP s representant i ungdomsnämnden jobbar för att Sandels inte ska glömmas bort. Också om ungdomsgården får en ny filial på Unionsgatan dit högstadiet flyttar, ska det inte bli ett nollsummespel där olika enheter konkurrerar ut varandra.

- Det handlar om att man inte överdramatiserar högstadiets flytt till unionsgatan, att man inte känner ett behov av att börja leka med tanken att behöver verksamheten som den är i Sandels flytta efter söderut. Verksamheten är värdefull som den är nu i Sandels, vi vill ge arbetsro åt ungdomsledarna i Sandels, säger Benjamin Ellenberg från SFP.