Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Storföretag ska sköta äldre i Karleby

Från 2013
Uppdaterad 25.09.2013 12:13.
äldre par håller handen

Karleby ger över en stor del av sin äldreomsorg åt storföretag. Stadens offertrunda vanns av bland annat Medivida Care och Attendo. De små svenska äldreboendena Pettersborg och Emeliehemmet förlorar sina kontrakt med staden.

I och med offertrundan kommer flera stora företag in på marknaden i Karleby. Staden köper ungefär 300 platser av bolagen Medivida Care, Coronaria och Attendo.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag vet att de här nya aktörerna är stora men vi har ju ingen erfarenhet av dem här i Karleby. Vi vet inget om vilken service de ger. Det känns som att vi köper grisen i säcken och hoppas att det inte är nån anka, säger Katja Liimatta-Åström (SFP).

Medivida Care erbjuder äldreboende för 86 euro per dygn. De svenskspråkiga och lokala aktörerna är mellan 20 och 40 euro dyrare.

Oro för den svenska servicen

Katja Liimatta-Åström ogillar ändå beslutet som togs i social- och hälsovårdsnämnden. Hon menar att bra och billigt sällan går att genomföra. Hon oroar sig i synnerhet för servicen åt de svenska åldringarna.

- Man har inte kunnat uppvisa någon plan för den svenska vården. Klart de här stora aktörerna lovar att de ska ordna det. Men det måste de ju lova i sina offerter. Hur det ska lösa sig i praktiken vet ingen, säger Liimatta-Åström.

Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Roy Sabel (SDP) säger att det är fullmäktiges sparkrav som tvingar fram sådana här beslut. Han tror inte att det kommer att bli några problem med vården.

- Det är inget problem. Den kontroll av vården som finns i dag gör att de måste fullfölja kraven som ställs på vården, säger Sabel.