Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sandbo daghem i Karis för litet

Från 2013
Sandbo daghem i Karis.
Bildtext Sandbo daghem i Karis.
Bild: Yle/Börje Broberg

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Sandbo dagis i Karis ligger nere i en däld, fridfullt för sig själv, med en stor gård och med trädbevuxna åsryggar runtom. Här trivs barn och anställda, men med 37 år på nacken börjar Sandbo vara slitet och för litet.

Första anhalten för Yle Västnylands reporter är de anställdas kafferum, som också är platsen där dagispersonalen utför sitt kontorsarbete. Inte så stort, men det räcker till, säger föreståndaren Janet Zweigberg.

Sandbo är en mysig plats, men tidens tand har gjort sitt och Janet önskar att den 37 år gamla byggnaden skulle ersättas av ett nytt daghem, det lär inte vara lönt att renovera.

Rundvandring för oss till samlingsrummet med piano, tv, ribbstol, stolar och bord. Ett ljust rum som fungerar bra, tycker Zweigberg, till många olika användningar.

I förskolan var det tidigare verksamhet mellan 9 och 13, men numera används rummet också hela eftermiddagen och är trångt för all användning. Sandbo skulle behöva mera utrymme också av den anledningen att en avdelning nu finns i före detta yrkesskolan.

Taket i rummet täcks av plattor, så kallade akustikplattor. De är vitmålade på undersidan, men de kanter som man kan se, har aldrig målats. Janet Zweigberg misstänker att det där kan finnas orsak till att en del av personalen känner symptom i bihålorna och lätt blir sjuka. Om det skulle hjälpa att måla plattorna, skulle det vara en lätt åtgärd, säger hon.

En del av golven är utbytta, men några är gamla och buktiga. Gården är just nu fin och ger plats för lekar både sommar och vinter. När vårflödet kommer, blir en del platser oanvändbara för lek och en par av redskapen har blivit gamla och obrukbara och borde gärna ersättas av nya. En rutschbana skall snart placeras i sluttningen till gården.

Daghemsföreståndare Janet Zweigberg.
Bildtext Janet Zweigberg.
Bild: Yle/Börje Broberg

Personalen har varit aktiv och ställt till med talko en kväll för att måla korridorerna. Janet Zweigberg är nöjd med både själva arbetsinsatsen och med resultatet.
-Det ser så fint ut när man kommer in, säger hon.

Janet Zweigberg hoppas att det snart blir en ny byggnad för Sandbo. Hon vet ändå att stadens ekonomi är svag och att det finns andra dagisprojekt som går före. Ett stort dagis med flere avdelningar, så Myrorna kunde flytta tillbaka från yrkesskolan är drömmen, förhoppningsvis om fem, sex år, säger föreståndaren Janet Zweigberg.

Raseborgs bildningschef säger, att det finns endast två dagisprojekt, som diskuteras. Det ena gäller nybygget i Tenala, där det finns planeringsanslag för i år ocjh där tanken är att bygga dagiset nästa år.
Det andra gäller de två dagisarna i centrum av Ekenäs, Mäntykoto och Skogsgläntan. Där är en tanke, att de skulle inrymmas i nuvarande Ekenäs gymnasium, som i sin tur skulle flytta till Axxells utrymmen i den före detta sjukvårdsanstalten vid Raseborgsvägen.