Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs TV firar 30 år

Från 2013
Uppdaterad 25.09.2013 11:46.
Oscar Signell, Butti Ljungqvist och Leif Stenwall
Bildtext Oscar Signell, Butti Ljunqvist och Leif Stenwall.
Bild: Yle/Minna Almark

För trettio år sedan grundades Ekenäs TV. Men det skulle dröja två och ett halvt år före den första sändningen blev verklighet. Sedan dess har det blivit tusentals program.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
Butti Ljunqvist och Leif Stenwall visar den första kameran på Ekenäs TV.
Bildtext Butti Ljunqvist och Leif Stenwall visar den första kameran som användes på Ekenäs TV.
Bild: Yle/Minna Almark

Två av eldsjälarna bakom Ekenäs TV är Bo-Martin "Butti" Ljungvist och Leif Stenwall. Deras intresse för att göra program var stort och samtidigt fanns det en efterfrågan på lokalteve.

- I början fanns det inget nät att sända i, så i början gick vi på tomgång, berättar Butti Ljungqvist. Det första kabelnätet fanns i kabelnätet i Gamla stan i Ekenäs år 1985 och de första 13 abonnenterna kopplades in till julen det året. Vi släpade upp all teknik till gamla Telehuset och där hade vi en kanal att sända i.

Gamla stan i första programmet

Det första programmet som sändes var gjort av Leif Stenwall och handlade om stolpar och naturbilder från Gamla stan i Ekenäs.

- Sedan blev det efterhand mera program om små händelser som skedde i stan, berättar Stenwall. Sedan när Tor Willberg kom med så blev det mera fart och struktur på det hela. På den tekniska sidan var det Butti och Gabriel Frisk som skötte om den biten.

Webben en utmaning

Klipprummet i Ekenäs TV.
Bildtext I dag klipps programmen här. För trettio år sedan såg tekniken annorlunda ut.
Bild: Yle/Minna Almark

I dag är det Oscar Signell som är ordförande för Ekenäs TV och han kom med i bilden för fem år sedan. Enligt Signell har Ekenäs Tv fortfarande en roll i regionen.

- Precis på samma sätt som folk är intresserade att läsa om sig själv i tidningen och höra sig på radion så finns det ett intresse att också göra det i Ekenäs TV, säger han.

Den största utmaningen är att göra sig hörd i det allt större medieutbudet och nu är frågan hur Ekenäs TV också ska synas på webben.