Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grannkommunerna skeptiska till Luthers förslag

Från 2013
Uppdaterad 25.09.2013 15:03.
Karta över kommunreformen
Bild: Yle

Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela och Storkyro vill vara självständiga kommuner. Det säger de fem styrelseordförande som Yle Österbotten talat med.

Det här är det hopbuntade svaret på Michael Luthers förslag om en fusionsutredning som skulle omfatta kommunerna från Vörå till Korsnäs och Laihela och Storkyro.

- Bättre förekomma än förekommas så vi säger kanske ja till en utredning, säger Rainer Bystedt i Vörå.

Grannkommunerna skeptiska till Michael Luthers förslag

Programmet är inte längre tillgängligt

Håkan Knip, styrelseordförande i Malax är mer skeptisk.

- Nja, bättre utreda en storkommun som omfattar hela Österbotten, från Sydösterbotten till Larsmo, säger Knip.

Styrelseordförande Sven-Erik Bernas i Korsnäs tror att Korsnäs klarar sig utan fusioner.

- Korsnäs klarar av en sjävständig framtid men jag ställer mig neutral till Luthers förslag, säger Sven-Erik Bernas i Korsnäs.

Också Laihela tror att de klarar sig utan ett Stor-Vasa.

- Laihela klarar sig själv också i framtiden så jag säger varken bu eller bä till Luthers förslag, säger Tapio Nyysti i Laihela.

Storkyro ska utreda med Seinäjokiregionen, men styrelseordförande Jaakko Pukkinen i Storkyro kunde också tänka sig att utreda med Vasaregionen.

- Just nu är Storkyros överskott fem miljoner euro och det beror nu helt på vilka statliga pålagor kommunerna får i framtiden, vilka statsandelar och vilka skatteintäkter. Storkyro är en vattendelare mellan Vasaregionen och Seinäjoki. Vi hör till Österbottens förbund men vad gäller hälso-och sjukvård till Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, säger Pukkinen.