Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Kulturkrockar bakom ratten

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Kulturkrock i trafiken
Bild: Andra Thiele Produktion / First Hand Films GmBH

Kan du köra bil i Indien om du lärt dig i Tyskland? Eller i Japan om du kommer från USA? Många tycker det är roligt att följa med utlänningar som lära sig köra i en ny trafikkultur.

Mirela från Tyskland flyttar till Indien, Jake från USA till Japan och Hye Won från Sydkorea till Tyskland. Alla tre är tvungna att ta nytt körkort i sina nya hemländer. Men frågan är inte bara om höger- eller vänstertrafik. Det finns nationella särdrag i hur man gör när man kör.

Den otåliga och beslutsamma tyska Mirela lanserar sitt designföretag i Indien, där det kan ta två timmar att köpa en kaffe. Den lugna och bekymmerslösa amerikanen Jake, som är fascinerad av Japan, upptäcker att det inte på japanska finns någon motsvarighet till hans favorituttryck 'whatever'. Hye Won går igenom ett familjedrama som de koreanska traditionerna är orsaken till, samtidigt som hon lär sig leva självständigt i det mer strikta Tyskland.

Mirela, Jake och Hye Won lär sig lika mycket om en ny kultur som om trafikregler och att ratta en bil. En varm och underhållande film om kulturella olikheter och personliga upptäcktsfärder.

Dok: Kulturkrock i trafiken
Yle Fem torsdag 26.9.2013 kl. 22.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Andra Thiele Produktion / First Hand Films GmBH