Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Helstekt gris med smak av gran

Från 2013
Uppdaterad 07.10.2013 10:07.
Helstekt gris förgyller en fest
Bildtext Helstekt gris förgyller en fest.
Bild: YLE/Strömsö

Oktoberfest, skördefest, annan fest; med helgrillad gris blir det fest! Har man bjudit in familjen, vänner och bekanta, då har vi receptet här, för det här räcker till många! Ett projekt som tar en dag i anspråk att genomföra, men smaken, doften, saftigheten: allt talar för att göra det. Hemligheten är att tillaga långsamt över glöd och i glöden kan man också baka av en och annan fin rotsak.

Helstekt gris med smak av gran

Mängd: 50 personer

Tillagningstid: 540 min, varav förberedelser 60 min

Ingredienser

  • 1 st gris
  • 1 burk honung
  • 1 bunt granris

Instruktioner

Förberedelser:

Grilla hel gris
Bild: YLE/Strömsö

När du beställer grisen av slaktaren, beställ den rimmad i 7% saltlag, Vår gris vägde 45 kg och vi plockade ihop en tillfällig grill av lite överblivet byggmaterial. Vi använde 50 cm långa lecablock som grillstomme och två armeringsnät som grillgaller (se bilden). Grillen blev tät på 3 sidor och vi eldade med kolbriketter från ena långsidan.
Avståndet mellan grisen och glöden ska vara 60-80 cm, beroende på grillkonstruktionen. Vår täta grill kräver 80 cm till glöden för att säkra en långsam tillagningstid. Glöden flyttas omkring så den mesta värmen når delarna med mest kött.

Grillningen:

Lägg grisen med svålsidan neråt. Såga bredvid ryggraden och knäck revbenen på mitten på båda sidor. Snitta mellan skinkorna och vid halsen så grisen håller sig platt. Bind grisen med hjälp av ståltråd. Börja med benen och kläm sedan fast mellan armeringsnätet. Fäst armeringsnäten i varandra med järntråd.

Börja grilla med svålsidan mot glöden 1-2 timmar. Vänd, duscha lät med vatten för att fukta upp ytan. Det ger en frasig och knaprig svål. Vänd igen efter en timme. Grilla 2 timmar på svålsidan och 1 timme på buksidan. Rör ut honungen i lite vatten för att få den flytande och pensla på grisen de sista två vändningarna.

Lägg gärna till litet färskt granris i glöden på slutet. Granrisröken ger en fin ton på köttet, men se till att det inte brinner och blir för hett i grillen. Grilla tills grisen är klar, d v s ca 70 grader vid benet. Tillagningstiden varierar mellan 6-8 timmar beroende på grillplats och vind. Vi hade en varm och solig höstdag med svag bris och grisen var klar efter 8 timmar.

Mer om ämnet på Yle Arenan