Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skattenummer kan bli plikt också för servitörer

Från 2013
Bild: Yle

Regeringen vill ta till nya åtgärder för att bekämpa den gråa ekonomin. Plikten om ett synligt personkort med skattenummer på byggplatser kan i framtiden bli gällande också för bland annat servitörer, städpersonal och logistikanställda.

Regeringen vill införa det obligatoriska personkortet med skattenummer också i andra arbetskraftsintensiva branscher. Det kan komma att röra sig om restauranger, nattklubbar, logistik- och transportföretag, skeppsbygge eller fastighetsskötsel.

Byggarbetare har sedan mars enligt lag varit tvungna att bära ett personkort med skattenummer. Kortet ska synas, och det är ett viktigt krav, enligt Skatteförvaltningen.

Restaurangbranschen välkomnar förslaget i princip men motsätter sig tanken om att personal skulle tvingas bära personkortet - med namn, bild och skattenummer - på bröstet. Det skulle äventyra säkerheten, anser Timo Lappi vid Turism- och restaurangförbundet Mara.

- Särskilt på nattklubbar utsätts anställda ofta för våld och hot, säger Lappi till Yles finska nyhetsredaktion.

Enligt Skatteförvaltningen skulle idén urvattnas om kortet inte bärs framme.

- Det ökar på transparensen, anser Janne Marttinen vid Skatteförvaltningen.

Regeringens planer är i ett mycket preliminärt skede. Innan plikten utvidgas ska man utreda hur hur bra skattenumret har fungerat på byggplatserna. Utredningsarbetet inleds nästa vår.