Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Hjärtevänner avsnitt 3 - Elis Tallberg

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2013 17:58.
Elis stora kärlek - Spela upp på Arenan

Elis Tallberg är knappt 90 år gammal. Han växte upp på Kitö i Östra Nyland. Och efter att hans hustru dog för ungefär tio år sedan, har han levt ensam och ägnar mest dagarna åt att skriva romaner på ett servicehus i Söderkulla. Elis har tänkt en hel del på sin ungdomskärlek Gunhild.

Hjärtevänner, Magnus SIlfvenius Öhman och huvudpersonen Elis Tallberg, avsnitt 3
Bild: Anders Lönnfeldt. Five Corners Production Oy, 2013.
Hjärtevänner,Magnus Silvfenius Öhman bekantar sig med seniorgymnastik, avsnitt 3
Bild: Anders Lönnfeldt. Five Corners Production Oy, 2013.
Hur klarar Magnus seniorernas herr gymnastik? - Spela upp på Arenan
Varför stryker Magnus Elis skjorta? - Spela upp på Arenan

Mina tankar om programmet Hjärtevänner

I medlet av januari månad fick jag i min hand ett papper med en förfrågan om huruvida jag vill medverka i ett TV-program och vad jag vet om kärlek? Jag har alltid sagt att jag gärna medverkar i allt som verkar sensationellt, nu tyckte jag att jag fick ett tillfälle för det.

Mia och Magnus kom hem till mig den 31.1.2013. Jag hade ingen aning om vad allt Magnus skulle fråga om. Då den första blygheten hade lagt sig, tyckte jag att det inte verkade så svårt att bli intervjuad. Han ställde nog många närgående frågor, som var svåra att besvara, men jag hade från första början bestämt att mina svar skulle vara ärliga.

En vecka senare kom de tillbaka igen med en massa nya frågor som inte alla heller var så lätta att svara på. Då man försöker gräva fram från ett minne som legat i dvala 60-65 år är det ibland svårt att komma ihåg de där små detaljerna, men jag har försökt mitt bästa.

Filmstjärna?

Den första filmningen gjordes hemma hos mig. Det blev en aning trångt här hemma då min bostad är rätt så liten. Men det heter ju att sämja ger rum och så var det här hos mig också. Min tankevärld fick nog göra en revolt inom mig. Filmningen pågick i flera timmar och jag undrade om de nu, i och med detta, gör mig till en ”filmstjärna”.

Slutade med en katastrof

Det var vid detta tillfälle jag kom att berätta om Gunhild, min stora kärlek i tonåren. Det var vid mötet med Gunhild jag lärde mig hur det känns att bli mer än förälskad. Det som leder till kärlek. Då fick jag också lära mig hur grym kärleken kan vara.

Allt började så ljuvt och fagert men slutade med en katastrof då våra vägar skildes för att först efter 51 år senare sammanfogas på nytt. Under denna tid har mången tanke hunnit passera förbi. Det är någonting jag ännu i denna dag har svårt att förstå.

Elis Tallberg

Hjärtevänner Yle Fem onsdagar kl. 20.00.