Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Jugendaffisch

Från 2013
Uppdaterad 30.05.2014 13:04.
Camilla med jugendaffisch
Bildtext Camilla med jugendaffisch
Bild: YLE/Strömsö

Jugendstilen, även kallad art nouveau, har alltid fascinerat mig med sina långa sirliga kvinnor och intressanta växtdetaljer. Varför inte göra en egen sådan? Här kommer tipsen:

Strömsö inslag: Camillas jugendaffisch - Spela upp på Arenan

Du behöver:

- kartong
- linjal
- blyertspenna
- penslar
- hobbyfärger, jag använde akrylfärger
- kopierad porträttbild på dig själv eller någon annan
- kalkerpapper
- exempel på jugend fonter till textningen

1. Börja med att skissa upp en ram på kartongen så du vet hur mycket yta du kommer att använda. Placera sen porträttkopian ovanpå kalkerpappret, fäst med målartejp, och rita av konturerna av ansiktet med blyertspenna. Ta bort kopian och kalkerpappret och kontrollera att alla nödvändiga linjer är med.
2. Rita kropp och andra detaljer som blommor eller växter. Ta inspiration av jugendböcker och deras stora urval av snygga affischer! Knepet är att kvinnorna är sirliga och långa med mycket hår och växterna slingrande.
3. När skissandet är klart är det dags för färg. Höstens färgskala passar perfekt för stilen. Måla i rena färgfält och avsluta med svart tunn kontur.
4. Det får gärna dyka upp olika mönster eller former i bakgrunden i inramningen. Jag tog den runda formen från solrosen och ritade in cirklar.
5. För att få den rätta jugendstilen så får bilden gärna ha en text, en rubrik eller liknande. Det finns många fina exempel på fonter, som man enkelt hittar på sökmotorerna på webben.

En jugendaffisch blir till.
Bild: YLE/Strömsö

Checklistan lyder:

1. Kvinnor
2. Växter
3. Färgskala
4. Mönster
5. Text

Har du delarna med så har du stilen inringad ganska så bra!

Lycka till!

/Camilla

Mer om ämnet på Yle Arenan