Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Livskraftiga och personliga smycken

Från 2013
Smycken av Carl-Gustaf Lagercrantz
Bildtext Guldsmeden Carl-Gustaf Lagercrantz ställer ut sina smycken.

Guldsmeden Carl-Gustaf Lagercrantz arbetar en vecka med ett smycke i egen design. Nu visar han dem på en utställning i Ekenäs. Kollegan Maria Wikström tror på en framtid för sina studerande inom hantverket.

Carl-Gustaf Lagercrantz
Bildtext arl-Gustaf Lagercrantz

Lagercrantz har gjort en hel kollektion med silversmycken och inslipade spektroliter och visar också upp en guldbrosch med rubin, diamanter, pärlor och en spektrolitsjö.

- Jag fascineras av skönheten i stenarna när man har slipat dem. När det kommer fram någonting helt nytt än vad som fanns där från början.

Maria Wikström
Bildtext Maria Wikström

Enligt Maria Wikström är intresset stort för guldsmide idag. Grundutbildningen vid Axxell i Ekenäs har fler studerande än någonsin tidigare. Här håller man nu också på att starta en ett-årig fortsättningskurs. Den behövs för vuxenstudier så att studerande kan få sitt gesällbrev som guldsmeder. Hon tror på att guldsmidesutbildningen behövs.

- Nog vill ju folk ha smycken, väl? Sen väljer man ju själv prisklass och kvalitet.

Carl-Gustaf Lagercrantz är något mindre optimistisk när det gäller branschens lönsamhet.

- Fåfängans marknad blir nog lidande när regeringen tutar ut att allt är åt skogen i landet. Folk drar öronen åt sig. Jag och andra företagare är beroende av våra kunder. Finns inte dom så försvinner man ju så småningom från marknaden. Å andra sidan tycker ju människor om smycken för vi är fåfänga. Män kunde bära litet mera smycken än vad de gör idag, funderar Lagercrantz.

Maria Wikströms elever lär sig den visuella och hantverksmässiga sidan av guldsmide men har också möjligheten att lära sig marknadsföring och företagande på skolan. Utbildningen var tidigare 4-årig, idag är den 3-årig.

- Vi håller hårt på att man skall hinna lära sig det praktiska hantverket. Våra tidigare studerande har ofta skaffat sig nätverk och håller kontakt med varandra för att t ex byta tjänster med varann inom branschen. De flesta startar upp ett eget eller ett gemensamt företag, berättar Wikström som hoppas på finansiering för att inom påbyggnadsutbildningen kunna skaffa nya, aktuella verktyg som också utvecklar hantverket vidare.