Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mindre pengar sätter stor press på Optima i Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 27.09.2013 09:56.
Optima i Jakobstad bygger ut
Bildtext Optima i Jakobstad bygger ut trots ekonomiskt svåra tider
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Sänkta enhetspriser de närmaste åren sätter en stor press på yrkesutbildarna.

Det är enhetsprisen per elev som ger inkomsterna åt skolorna och till exempel i Optimas fall i Jakobstad har man 1,5 miljoner euro mindre att röra sig med 2016 jämfört med i år.

Personalminskningar är att vänta vid Optima

Den anrika hemslöjdsskolan i Terjärv flyttas till Optimas enhet i Jakobstad från och med läsåret 2014. Den här flytten har väckt en storm av upprörda känslor men det är bara en början på de åtgärder som krävs för att få ekonomin i balans.

-Vi måste komma åt lönerna. Lönerna utgör 62 procent av budgeten men eftersom man inte sänker lönerna i det här landet är det givet att det är färre som jobbar vid Optima om några år, säger direktör Rabbe Ede vid Optima.

Ekonomiska förutsättningar för budgetarbetet 201-2016 vid Optima

För att nå ett nollresultat 2014 krävs dels underskottet i årets budget balanseras dels att enhetsprisminskningen för nästa år balanseras. Summan blir 550 000 euro för nästa år.

Tonen skärps ytterligare 2015, då handlar det om 700 000 euro i balanseringsåtgärder på grund av enhetspriset, 2016 är summan 330 000. Totalt handlar det om strax under 1,6 miljoner euro för åren 2014-2016.

Programmet är inte längre tillgängligt

Ytterligare balanseringsbehov kan uppstå via den resultatbaserade och behovsprövade finansieringsdelen. Ede skriver i sin översikt för budgetarbetet att de här balanseringsåtgärderna bara leder till ett nollresultat. Ett nollresultat ger inga marginaler för nödvändiga investeringar för att man skall kunna möta arbetsmarknadens behov.

Inga möjligheter att begära mera pengar hos medlemskommunerna

Medlemskommunerna i samkommunen kring Optima har satsat grundkapitalet i samkommunen. Några tilläggsresurser är knappast att vänta från kommunerna som redan har händerna fulla med sina egna svårigheter.

-Vi måste klara oss med det vi har, säger Optimas styrelseordförande, Kenneth Holmgård (SFP).

Det räcker inte längre med att skära i de allmänna utgifterna och i materialinköp. Nu handlar det också om personalen.

- Det gäller att se vilka möjligheter det finns att samordna den utbildning som sker i smågrupper, kan LiA utbildningen förlängas. Hela branschen funderar i samma termer just nu, säger Holmgård.