Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livet i Nairobi återgår till det normala

Från 2013
Uppdaterad 27.09.2013 07:20.
Lucas Kranck tänker inte på möjliga terrorattacker dagligen

Det är en vecka sedan flera beväpnade gärningsmän från terroriststämplade gruppen al-Shabaab stormade gallerian Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi.

Minst 70 människor miste livet och flera skadades i attacken som riktar sig mot Kenya och landets beslut att skicka trupper till Somalia. Men någon rädsla för fler attacker märks inte bland de finnar bosatta i huvudstaden, som Yles medarbetare Katarina Höije har träffat.

Helgen närmar sig och storhandlade Nairobibor rör sig ut och in på köpcentrat i stadsdelen Karen, döpt efter den danska författaren Karen Blixen. Uniformerade vakter kontrollerar allas väskor, men säkerheten är inte mycket högre än vanligt.

Det är ingen slump att finländske Lucas Kranck, Nairobibo sedan sju år, valde att träffas just här.
- Jag valde det här stället för att det är identiskt med Westgate som attackerades. Det finns vissa risker med att bo i Nairobi, terroristattacker hör inte till de risker som vi som bor här funderar på dagligen.

Det är drygt en vecka sedan flera beväpnade män, och i alla fall en kvinna enligt vittnen, från terroriststämplade organisationen al-Shabaab stormade gallerian Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi. Det var ingen slump att de valde just lördagsmorgonen.

Vems sida står vi på?

De senaste åren har flera köpcentrum riktade till kunder ur landets växande medelklass öppnat här. De är som mest välbesökta på helgerna när familjer, många av dem utlänningar, shoppar och äter lunch på restaurangerna.
- Alla känner någon som var där, antingen som var inne just då eller som har barn eller släktingar som var på Westgate så det berör alla mer eller mindre, säger Lucas Kranck.

Lördagens attack var inte den första terroristattacken i Kenya. 1998 slog al-Qaida till mot den amerikanska ambassaden i Nairobi. Fyra år senare körde jihadister, tränade i Somalia, en bil laddad med sprängmedel rakt in i ett hotell vid den kenyanska kusten. Attacken mot Westgate i lördags är däremot den första som direkt riktar sig mot Kenya och landets beslut att skicka trupper till Somalia.

Men någon rädsla för fler attacker märks inte bland de finnar bosatta i huvudstaden, som jag träffar. Tvärtom menar de att den här typen av dåd enar kenyanerna.
- Istället för att tänka på att vi är från den ena eller andra stammen samlar vi oss mot den här typen av meningslöst våld. Det har fått alla att tänka på vems sida de egentligen står, säger Lucas Kranck.