Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors skolor på samma nivå som de i Azerbajdzjan

Från 2013
Uppdaterad 27.09.2013 10:24.
Bildtext Venla Bernelius disputerar om hur segregering påverkar skillnaden mellan Helsingfors skolor.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Skillnaden mellan skolor i Helsingfors uppstår utanför skolans väggar och inte i klassrummet, som man vanligtvis tänker. Det här säger forskaren Venla Bernelius som skrivit sin doktorsavhandling om hur segregering påverkar skillnader skolor emellan i Helsingfors.

- Det finns större skillnader mellan skolor i Helsingfors jämfört med skolor i resten av landet, säger Bernelius.

Hon säger att skillnaderna mellan helsingforsiska skolor börjar vara så betydande att den kan jämföras internationellt. Om PISA-undersökningarna skulle avgränsas till att endast beröra Helsingfors skolor skulle resultaten vara närmare Irland och Azerbajdzjan än övriga Finland förklarar Bernelius.

Föräldrar väljer bort "vanlottade skolor"

Möjligheten att välja vilken skola man sätter sitt barn minskar inte problemen utan kan till och med göra dem värre. Vissa skolor riskerar till och med att hamna i en ond spiral.

Det är vanligt att välja skola i Helsingfors och valen är ganska regelbundna speciellt när det gäller avvärjning av vissa skolor.

- Det är på många sätt negativt. Speciellt då om det föds en situation där områden, som är socioekonomiskt vanlottade, börjar förlora elever från sin egen skola till andra skolor i andra områden, förklarar Bernelius.

Att välja bort den "vanlottade skolan" är ändå mera sällsynt i Finland än till exempel i Sverige.

Bernelius tror ändå på att skillnaderna mellan Helsingfors skolor kan komma att växa ytterligare.