Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Öppna dörrar på Hem och skola-dagen i Yttermalax

Från 2013
Uppdaterad 27.09.2013 10:37.
Hanna Strandberg, Linda Styris och Ulrica Hägen vid Yttermalax skola
Bildtext Hanna Strandberg, Linda Styris och Ulrica Hägen engagerar sig i Hem och skola - dagen i Yttermalax skola
Bild: Yle/ Malin Hulkki

På Hem och skola - dagen håller skolorna öppet hus och föräldrar får ta sig en närmare titt på hur det är i barnets skola. Vid Yttermalax skola är man med på den nationella Hem och skola - dagen för första gången i år.

Föräldern Hanna Strandberg, Hem och skola ordförande Linda Styring och klasslärare Ulrica Hägen är förväntansfulla inför dagen.

- Vi fick höra om Hem och skola dagen redan på våren och började planera det hela redan då. Skolans rektor anmälde skolan och vi ställer upp och sköter det praktiska, säger Linda Styris från Hem och skola.

Till hem och skola dagen har omkring 60 vuxna anmält sig och dessutom ett 20-tal syskon. Besökarna bjuds på kaffe och frukt och så får de följa med på lektion i skolan.

- Jag är tacksam att bli inbjuden och få se mina barns vardag. Det blir roligt att följa med den första timmen, säger Hanna Strandberg som har två barn i lågststadiet.

- Det är bra att föräldrarna är intresserade att komma till skolan och se hur vi jobbar, säger lärare Ulrica Hägen.

Mera riktad verksamhet för äldre barns föräldrar

Överlag tycker trion vid Yttermalax skola att samarbetet mellan hem och skola fungerar bra. Det som ännu kunde förbättras är kontakten till de lite äldre barnens föräldrar.

Yttermalax skola uppmärksammar Hem och skola-dagen

Programmet är inte längre tillgängligt

- Man kunde förbättra verksamheten för de som är på väg till högstadiet och rikta verksamhet och träffar med föräldrar runt deras kommande problematik och utmaningar, säger Linda Styris.

Den nationella Hem och skola - dagen ordnas en gång per år. Tanken med dagen är att få föräldrar att bekanta sig med skolans vardag och verksamhet. I år är omkring 1000 skolor i Finland med i Hem och skola - dagen, 100 av dem är svenskspråkiga.