Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

"Mindre sexfixerat, mera glamour"

Från 2013
Uppdaterad 04.12.2013 16:17.
Magnus Swanljung, Pia-Maria Lehtola och Marko Hietikko.
Bildtext Magnus Swanljung, Pia-Maria Lehtola och Marko Hietikko inför slottsbalen 2012
Bild: YLE/PauliBoström

Svenska Yles modeexpert Pia-Maria Lehtola ser med förväntan på självständighetsfesten i Tammerfors.

Lehtola räknar med att det kommer att bli mera variation i hur gästerna är klädda. I stället för de urringade, ganska sexfixerade dresserna som det funnits ganska mycket av, tror Lehtola att det blir mera påklätt, mera sakligt, mera glamour från förr i tiden.

#Slottsbalen

Använd hashtaggen #Slottsbalen när du postar om självständighetsdagen på Twitter, Facebook och Instagram.

Damerna kan välja mellan kort och lång klänning. Lehtola anser att det är den lilla svarta som gäller för damerna. Den behöver inte vara svart, påpekar hon, men knälång eller längre.

Den här gången är det inte fråga om haute couture utan här finns möjlighet att visa boutiquekonst – fina tyger, vackra skärningar och komfort – kläder som ska vara behagliga att sitta i till exempel när man lyssnar på en konsert.

När det gäller långklänningar ska det vara mera påklätt och diskret än hittills – bort med paljetter, allt gnistrande och glimmande och fjädrar, inga nakna ryggar och så vidare.

Lehtola förväntar sig mera vintagekläder och hon hoppas att damerna hittar fantastiska ateljékläder från Tammerfors från 30, 40 och 50- talet, eller nya designplagg som på något sätt ändå har en förankring till Tammerfors bruksmiljö.

– Jag tycker att det skulle vara underbart att se någonting i linnetyger eller någonting som för tankarna till Finlayson, säger hon.