Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marimekko i ny kopieringshärva

Från 2013
Uppdaterad 27.09.2013 21:23.
Bild: Yle

Marimekko bekräftar att designern Maija Louekaris tyg Hetkiä/Moments har inspirerats av fotografen Markus Lepos fotografi från 1960-talet. Tyget och fotografiet har jämförts med varandra för första gången redan år 2011 och nu aktivt i sociala medier.

Markus Lepos fotografi, som har publicerats i boken "Helsinki ja helsinkiläiset" (Helsingfors och helsingforsarna) år 1966, föreställer människor som går på gatan och sitter på en bänk i Helsingfors. Tyget Hetkiä/Moments föreställer i sin tur konturer av träd och människor, som är placerade på ett mycket liknande sätt som i fotografiet.

Louekari har tidigare hävdat att hon fått inspirationen till tyget då hon följt med stadsvyer i Helsingfors. Nu säger Marimekko att fotografiet har använts som förebild för tyget, för att det motsvarar konstnärens bild av en stadsvy från Helsingfors.

Redan år 2011 jämförde bloggaren Mika Savela tyget med Lepos fotografi.

Enligt Pauliina Laitinen-Laiho, expert på konstplagiat, ses det varken som förkastligt eller ovanligt att en konstnär inspireras av ett fotografi.

Tidigare i veckan rapporterade Yle Nyheter om en annan plagiatbeskyllning angående samma tyg, då dess mönster jämfördes med en tygväska från Barcelona. Marimekko förnekade då att det var fråga om kopiering.

Denna vecka anklagade också konstnären Heljä Liukko-Sundström Marimekko för att ha kopierat hennes konstverk i sitt nya tyg Kuuskajaskari. Marimekko har nekat till alla anklagelser.

Plagiatbeskyllningarna började i våras då det avslöjades att tygmönstret Skogsfolk var en direkt kopia av ett verk av en ukrainsk konstnär.

Iltalehti var först ute med nyheten om likheterna mellan tyget och fotografiet.

Läs också:
Marimekko i blåsväder - igen
Marimekko håller kvar omdebatterat tyg

Diskussion om artikeln