Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

På älgjakt i Petsmo

Från 2013
Uppdaterad 30.09.2013 09:37.
Mathias och Ida Lindström på älgjakt i Petsmo, Korsholm
Bildtext Mathias och Ida Lindström på älgjakt i Petsmo, Korsholm.

I lördags började årets älgjakt. Finlands viltcentral har beviljat närmare 33 000 älglicenser. Med en licens får man fälla ett vuxet djur eller två kalvar. I norra Lappland inleddes jakten redan tidigare, men i största delen av landet betydde lördagen premiär.

- Jag började när jag var femton och har jagat i snart tjugo år, ändå är det lika pirrigt varje gång man inleder en ny älgjaktssäsong. Den första morgonen har verkligen en speciell tjusning, säger Mathias Lindström.

Lindström hör till Petsmo jaktförening i Korsholm. Med sig har han sin åtta år gamla dotter Ida Lindström, som även hon tycker det är spännande.

- Jag fick följa med pappa på älgjakt redan när jag var sex år, det är jätteroligt. Jag kommer nog att bli jägare när jag blir stor, säger Ida Lindström.

Trots uppstigning klockan sex och kylig nordanvind hörs inga klagomål från någon i det omkring tjugo personer starka jaktlaget, varken ung eller gammal.

Älgstammen lagom stor just nu

Jaktföreningen i Petsmo har tilldelats fyra licenser och planerar fälla en ko, en tjur och fyra kalvar på sitt 3 000 hektar stora område. Det är rätt få djur, men så har viltcentralen i år delat ut omkring 10 procent färre licenser än ifjol. Under de senaste åren har älgstammen medvetet reducerats och för tillfället är stammen i nästan hela landet ungefär så stor som den ska vara.

- Därför är vi också mycket noggranna med vilka djur vi fäller och sparar på dem som är produktiva, säger Mathias Lindström.

- Vi vill ju att jakten ska blomstra även framöver, för oss är det viltvård och en fantastisk fritidssyssla i ett, säger Lindström som tidigare har arbetat som jaktchef på Svenska Österbottens Jaktvårdsdistrikt.

Vitsvanshjortar på besök

Ida Lindström på älgjakt i Petsmo, Korsholm
Bildtext 8-åriga Ida Lindström vill också bli jägare när hon blir stor.

Petsmojaktlaget får en grundlig genomgång av regler och förhållningssätt, inte minst kring säkerhet, av sin jaktledare Jens Carlsson. Sedan fördelas passen och jakten kan börja.

- Vi ska ut hit, säger Mathias Lindström och pekar på kartan som Ida Lindström försöker läsa.

Platsen ligger ute på en åker med fri sikt i ett par hundra meter. Efter bara en halv timme på sin post upptäcker Mathias Lindström rörelse i skogsbrynet.

- Äsch, det är ingen älg utan vitsvanshjort. Två stycken faktiskt. Men dem får vi inte skjuta, vi har inte fått licenser för hjort i år, säger Lindström.

På andra håll får man nog fälla dem, Finlands viltcentral har beviljat 22 000 licenser för vitsvanshjort.

- Nu kan vi stå och bara beundra dem istället, de är väldigt vackra. Det är just det här jag menar med jaktens tjusning, det är otroligt avkopplande att komma ut i skog och mark, säger Mathias Lindström och rapporterar över VHF-radion till sina jaktlagskolleger om hjortarna.

Än så länge har ingen i laget sett älg, men det är fortfarande morgon och 8-åriga Ida Lindström vet att det krävs tålamod i älgjakten.

- Jag har varma kläder på mig och matsäck med, säger Ida Lindström.