Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lamt kvinnligt intresse för it-branschen

Från 2013
Uppdaterad 28.09.2013 23:19.
Yle Nyheter TV-nytt: Lamt kvinnligt intresse för it-branschen - Spela upp på Arenan

Bara var fjärde som studerar eller jobbar med informationsteknik är kvinna. Få flickor är nämligen intresserade av att ge sig in i branschen. Det finns flera orsaker till det här men fördomar verkar spela en stor roll.

Bildtext Carolina Lindqvist är magisterstuderande i datavetenskap vid Helsingfors universitet och aktiv vid det kvinnliga it-nätverket Nice Tuesday.
Bild: Yle

- Det kan hända att folk tror att det är typiskt att man sitter ensam i en mörk skrubb och kodar men det är absolut inte på det sättet, säger Carolina Lindqvist som är frivillig vid det kvinnliga it-nätverket Nice Tuesday.

Lindqvist betonar att det till exempel finns arbetsuppgifter som kretsar kring design och att man kan ha kontakt med kunder.

- Och man kan naturligtvis också sitta och koda ifall man vill. Det finns någonting för alla.

Med ett jippo i centrala Helsingfors i lördags hoppades it-företag och it-utbildningar vid yrkeshögskolor och universitet inspirera fler flickor att ge sig in i branschen. Åtminstone några tiotal dök upp.

Enligt Lindqvist kan it-branschen bli mer kreativ om fler kvinnor jobbar där.

- Om man lever i en liten bubbla och det bara finns samma typs människor som sitter och funderar på samma saker hela tiden så då kanske det inte sker nån förändring.

Maria Nordgren som är konsumentsäkerhetschef på datasäkerhetsföretaget F-Secure betonar att det dessutom kan vara en fördel att vara kvinnlig chef i en mansdominerad bransch.

- Män har en tendens att tro att kvinnor vill dem det bästa. Alla är vana vid att mamma eller syster eller flickvän eller hustru alltid vill lösa deras problem, så de tror på en till exempel när man säger att det här är den bästa lösningen för just dig eller i det här fallet.

Att få jobb inom IT-branschen är också i många fall lättare för kvinnor än för män - åtminstone tills vidare.