Regeringskris i Italien
Italien har hamnat i en regeringskris. Alla fem ministrar från den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis parti, Frihetens folk (Popolo della Libertà, PDL), beslöt på lördagen att lämna regeringen.
Beskedet kom efter att Berlusconi hade kritiserat en planerad momshöjning och uppmanat sina partikamrater att dra sig ur regeringssamarbetet.
Den italienske presidenten Giorgio Napolitano försöker nu förhandla för att få ihop en ny koalitionsregering. Presidenten vill undvika nyval för att Italien inte ska hamna i ett politiskt dödläge.
Det är bara fem månader sedan regeringen tillträdde. Den består av premiärminister Enrico Lettas vänsterparti (Partito Democratico, PD) och Berlusconis högerinriktade PDL.
Därtill kan Berlusconi snart förlora sin plats i överhuset, senaten. I augusti fälldes han för skattefusk, och senaten ska inom ett par veckor besluta om han får behålla sin post där. Senatorerna från PDL hotar i sin tur avgå, om Berlusconi inte får stanna kvar.
"Allvarlig risk för den italienska ekonomin"
Tvisten mellan PD och PDL tillspetsades i fredags när regeringen inte nådde enighet om hur budgetunderskottet ska skäras ned. Premiärminister Letta meddelade då att han utlyser en förtroendeomröstning i parlamentet. Till dess kommer lagstiftningsprocessen i parlamentet att frysas.
Krisen kommer synnerligen olägligt med tanke på Italiens ekonomi, som är tredje störst i eurozonen. Statistiken tyder på en nedgång på 1,8 procent i år. Arbetslösheten ligger fortsatt kring 12,5 procent, vilket är den högsta nivån sedan andra världskriget. Av ungdomarna är runt 40 procent utan jobb.
Samtidigt befaras Italiens statsskuld fortsätta att öka till 133 procent av bruttonationalprodukten.
I fredags varnade Internationella valutafonden (IMF) för att spänningarna inom koalitionen är en "allvarlig risk" för den italienska ekonomin.