Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stängsel kring viltbro farlig djurfälla

Från 2013
Uppdaterad 30.09.2013 08:16.
Bildtext Bron ska leda djur över vägen, men än så länge kan djuren gå över vägen eftersom södra sidan av väg 51 saknar stängsel.
Bild: YLE/Isabella Mattsson

Viltbron i Kyrkslätt byggdes för att djur skulle kunna ta sig över väg 51 utan att orsaka olyckor. Men så länge stängslet vid vägen bredvid inte är färdigbyggt på båda sidorna, är området en älgfälla.

Viltbron, som går över väg 51 i Kyrkslätt, togs i bruk redan förra året. Men viltstängslen, vid vägen bredvid bron, är fortfarande inte helt färdigt. Bara på den norra sidan om vägen är stängslet färdigt. På den södra sidan är än så länge bara stolparna uppsatta.

Djur som går över vägen från den södra sidan, kan alltså gå över till andra sidan vägen, men därifrån kommer de inte vidare på grund av norra sidans stängsel. Den enda möjligheten är att vända om och gå tillbaka över vägen.

- Det är en fälla. Det är en livligt trafikerad väg och stängslen just nu gör den dubbelt så farlig, både för människor och djur. Det här har pågått i flera månader, säger Hans Holopainen vid Kyrkslätts jaktvårdsförening.

Jägare fick rycka ut

Holopainen berättar att några jägare i Kyrkslätt har fått rycka ut på grund av det halvfärdiga stängslet.

- För en tid sen irrade en älg över till norra sidan av vägen. Men tur i oturen, den gick den inte tillbaka över vägen utan stannade på den sidan. Vi stoppade trafiken och fick över älgen till den södra sidan igen.

Just nu är älgarna dessutom brunstiga. Det innebär att de kommer att röra sig mer än vanligt i jakt på en partner.

Jukka-Pekka Saikkonen är projektchef vid Destia, som ansvarar för stängslet vid väg 51. Han är medveten om att situationen just nu är farlig, men säger att Destia jobbar på det.

- Det går inte att samtidigt bygga stängslen på båda sidorna om vägen. I mitten av oktober borde allting vara klart.