Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Trettio nej, inget ja

Från 2013
Bild: Linnéa Sjöholm / Yle

Att vara arbetslös är nånting som få önskar, men om man är det gäller det att ha rätt inställning för att ta sig ur det.

Bilmekanikern Kristoffer Sjögren har varit arbetslös i närmare fyra veckor nu och under den tiden sökt jobb och fått nobben från över 30 arbetsplatser.

- Jag ser det lite som ett äventyr, säger Kristoffer. Så länge de sparade pengarna räcker så är det lite spännande att åka runt och försöka hitta jobb, men i takt med att pengarna tar slut så blir det ju mer desperat.

Kristoffer har valt att personligen åka runt på olika bilverkstäder och fråga om arbete.

- Så har jag fått mina tidigare jobb, och jag tycker att det är det bästa sättet att visa upp mig, berättar Kristoffer. Jag skulle ju gärna ha ett jobb inom branschen jag utbildat mig i, men snart börjar jag nog också söka mig till andra alternativ.

Kan tänka sig att flytta

Kristoffer bor och trivs i Helsingfors och har ännu inte tänkt på att han eventuellt måste söka sig bort härifrån för att få ett jobb inom den egna branschen. Men han ser det inte som helt otänkbart att flytta om omständigheterna är de rätta.

- Om jag får erbjudande om ett bra jobb med bra lön och har möjlighet att få en lägenhet någon annanstans så ser jag det inte som en omöjlighet.