Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Med folkmusiken nära hjärtat

Från 2013
Uppdaterad 10.02.2017 09:43.
Seportaget: Dragspelsprofessorn
Bild: Elina Brotherus

När mommo drog iväg med 9-åriga Maria från den gröna villan i Kilo i Esbo till speltimmen i Helsingfors låg dragspelet på pakethållaren och vägen kändes lång. Men belöningen skulle komma och Maria Kalaniemi kom att vinna tävlingen Kultainen harmonikka år 1983, vilket blev startskottet för hennes musikaliska karriär. Dokumentären Dragspelsprofessorn porträtterar Kalaniemi och hennes bidrag till folkmusiken.

Då Kalaniemi samma år inledde studierna på den nyss grundade folkmusikutbildningen på Sibelius-Akademin kom hon i kontakt med likasinnade och började uppträda i olika musikaliska projekt.

Nu, trettio år senare, kan hon se tillbaka på ett stort antal inspelningar och konserter, turnéer och pris. Maria Kalaniemi arbetar också som lektor vid Sibelius-Akademin så hennes inflytande sträcker sig också till kommande generationer av folkmusiker. Hon turnerar aktivt inom ramen för olika musikaliska projekt både i hemlandet och utomlands.

Bredden på hennes repertoar är stor och hon har tagit intryck från olika håll. Maria betonar gärna att hon är helt tvåspråkig. Pappa kom från Savolax medan mamma är finlandssvensk. Maria lyssnade på Livet i Finnskogarna som gick i dur och spelades på svenska riksradion och Elämää juoksuhaudoissa i moll på den finska.

Den traditionella dansmusiken har varit en viktig inspirationskälla lika väl som Kaustbymelodierna, men hon har också inom ramen för sitt doktorsarbete tolkat karelska runosånger.

I programmet besöker vi dragspelsvirtuosen Maria Kalaniemi och låter såväl henne själv som melodibasdragspelet göra en tidsresa i samtidshistorian.

Orginaltitel: Seportaget: Dragspelsprofessorn
Programmet sändes första gången i Yle Fem 2013
30 dagar på Arenan

Manus och regi: Mikael Martikainen.
Produktion: Oy Mageia Ab, 2013

Maria Kalaniemi var också huvudartist i programserien Nästan unplugged 14.1.2017. Se programmet på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan