Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hösten är bråd tid för djurskyddsövervakare

Från 2013
Uppdaterad 01.10.2013 08:56.
Katthuset i Vasa.
Bildtext Katthuset i Vasa tar emot misskötta katter
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Antalet djurskyddsanmälningar ökar för varje år. På hösten är det högsäsong när det gäller anmälningar eftersom många tar djur under sommaren och tröttnar på dem senast på hösten.

- Man tar katter och hundar på sommaren. Sen kommer höststen och det blir mörkt och kallt så man orkar inte gå ut med dem. På landsbygden kastas hunden ofta bara i en inhägnad och de är ute hela tiden också sällskapshundraser som behöver väldigt mycket sällskap och sysselsättning med människan, säger Maija Raatikainen som är djurskyddsövervakare i Vasa.

I Finlands djurskyddsförening finns det 80 frivilliga djurskyddsövervakare som gör hembesök enligt de anmälningar som kommer in. I hela landet gör övervakarna omkring 2000 hembesök. I Vasa finns två djurskyddsövervakare och de gör ett hundratal hembesök per år. De flesta fall rör sig om folk som helt enkelt saknar kunskap om hur man skall sköta det djur man tagit.

Djurskyddsanmälningarna har ökat i Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- De flesta fall klarar man med att ge råd och samarbeta med djurägaren. Men visst finns det fall där man får gå många gånger och ingenting blir bättre så det är frustrerande förstås, säger Maija Raatikainen.

För lätt att skaffa djur

De flesta anmälningar som gäller djur som far illa handlar om katter och hundar. De flesta fall av misskötsel är relativt lindriga men ibland är misskötseln så grov att det är frågan om klara brott mot djurskyddslagen. Då kontaktar djurskyddsövervakaren polisen och kommunens veterinär och ärendet går vidare som en brottsutredning. Hos polisen i Vasa tar man emot ungefär 12 fall per år av det här slaget.

- Det är alldeles för lätt att skaffa djur. Man bara tar dem och senare upptäcker man att tiden inte räcker till och man vet inte vad man skall göra med dem. Man har ingen kunskap om vad djur behöver på riktigt för att må bra. Folks attityder är ett stort problem, säger Raatikainen.

Enligt Maija Raatikainen har medvetenheten bland allmänheten ökat när det gäller djur som far illa. Tröskeln att anmäla är inte heller så hög eftersom man får vara anonym då man gör sin anmälan. Enligt Raatikainen finns det ändå fortfarande stora brister när det gäller djurskyddet. Att exempelvis omhändeta ett djur som far illa är enligt henne i dagens läge onödigt komplicerat.

- Det är svåra saker och det är alldeles för svårt för oss som övervakar att at djur från ägaren. Vi har inga möjligheter och det är hemskt då man ser att djur mår illa och då man lämnar huset vet man att djuret blir kvar och mår illa kanske en vecka tills polisen eller kommunens veterinär hinner dit och checka, säger Raatikainen.

Djur ses som konsumtionsvara

Ett stort problem är fortfarande också att folk allt för lättvindligt tar djur utan att ha tillräcklig kunskap om vilka krav djuren har för att må bra. Djuren ses som en konsumtionsvara vilket också kommer fram i den vilda marknad på djur som förekommer på nätet.

- Ett stort problem är föräldrar som bara skaffar djur, ofta hundar, och visar inte för barnen hur de skall bete sig med hunden. Barn kan vara till och med våldsamma mot djur och få till exempel hunden att må dåligt dagligen och föräldrarna ser eller förstår inte. Sedan börjar man undra varför hunden blir aggressiv eller det kommer fram andra problem, säger Raatikainen.

Straffen för misskötsel av djur även om de är frågan om grova fall är dessutom ofta rätt lindriga. Böter och djurhållningsförbud kan vara några av konsekvenserna.

Svårt att övervaka

Dessvärre finns det egentligen ingen som aktivt övervakar att en person med djurhållningsförbud inte skaffar sig ett djur på nytt. Polisen reagerar i fall det kommer in tips om att en person med djurhållningsförbud har skaffat ett djur, men har inte resurser att aktivt övervaka vem som har djur.

Maija Raatikainen önskar att det kunde bli lättare att övervaka djurhållningsförbudet genom att till exempel folk som dömts till djurhållningsförbud fanns i register som också djurskyddsövervakarna hade tillgång till.

- Det är bara myndigheter som kan kontrollera dessa förbud från sina register när de går på kontrollbesök som grundar sig på anmälan. Men annars är det väldigt svårt att kontrollera förbud, tyvärr, säger Raatikainen.