Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förtroendet A och O då man säljer valpar

Från 2013
Uppdaterad 01.10.2013 08:55.
Carina och Jari Päivärinta vid Noudon kennel
Bildtext Jari och Carina Päivärinta har fött upp Golden retrivers sedan 1984.

Den som säljer eller ger bort ett djur har ett stort ansvar i att minimera att djuret senare far illa. Carina Päivärinta föder upp Golden retriever i Jakobstad sedan 1984. Hon betonar att ett ömsesidigt förtroende mellan köpare och säljare är a och o.

- Ett bra hem för en hund är ett hem där den får vara en familjemedlem. Där den känner sig omtyckt och trygg och där den får vara med familjen så att man inte stänger den ute i någon hundkoja hel tiden, säger Carina Päivärinta.

När det gäller den potentiella hundägaren lägger Carina Päivärinta stor vikt vid att det är en ansvarsfull person som är beredd att sköta hunden på bästa sätt. Men viktigt är det också att komma ihåg att en hund är en hund och den skall inte heller förmänskligas.

- En hund är en hund och ingen människa som man skall fråga att ska vi gå hit eller dit, vill du det här eller det här. Man skall vara en trygg ledare, säger Päivärinta.

Kontakten och förtroendet viktigt

När Carina Päivärinta säljer en valp är den första kontakten till den presumtiva köparen viktig. Carina vill träffa valpköparen personligen och pratar med dem flera gånger i telefon. Det ömsesidiga förtroendet är mycket viktigt säger hon.

Golden retriever valp från Noudon kennel i Jakobstad
Bildtext Hundvalpar är bedårande

- Man har lärt sig att sålla och kanske man ibland har gjort felbedömningar. Inte så att jag skulle ha sålt en valp dit jag inte borde, men kanske att jag har varit lite för sträng och dömt ibland. Det är svårt att säga nej, men jag har gjort det, säger Päivärinta.

Ibland blir det nej

Ett nej får en valpköpare av Carina Päivärinta om det är tydligt att köparen inte vet någonting om varken hundrasen i fråga eller om hundar överhuvudtaget. Ett nej får också en köpare som har i åtanke att ta en valp som gårdshund att ha i en hage utomhus.

- Vissa kan ju säga direkt att de vill ha en kompis åt sin vuxna stövare som står i hagen ensam. Då brukar jag säga att det här är inte rätt kompis. Den vill vara där du är, säger Päivärinta.

Också efter valpköpet tycker Carina Päivärinta att det är viktigt att hålla kontakt med valpköparen. Hon ger gärna råd och hjälper till där hon kan. Hon ser upplysningsarbete som en viktig del av hunduppfödandet.

- Det hör till min uppgift att glatt svara på alla frågor och stöda och hjälpa, säger Päivärinta.