Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland inte bästa landet att åldras i

Från 2013
Uppdaterad 01.10.2013 15:51.
Bild: Yle

FN:s internationella äldredag firas på tisdag. Med anledning av dagen publiceras en ny studie, som jämför utkomst, hälsa och livskvalitet bland äldre i 91 länder. Sverige är bästa land att åldras i, Finland kommer först på femtonde plats.

Finland ligger efter flera andra västeuropeiska länder då man jämför äldre personers levnadsvillkor. Enligt det så kallade Global Age Watch Index kommer Norge på andra plats, efter Sverige.

Också Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Kanada och USA är alla bättre på äldres livskvalitet än Finland. Likaså Island, som innehar plats nio, medan Danmark ligger snäppet efter Finland på 17 plats.

Finlands svaga placering förklaras med bland annat låg utbildning och äldre kvinnors låga pensioner. Finländska seniorer kan därtill förvänta sig färre friska levnadsår än jämnåriga i anda länder.

Studien som getts ut av organisationen HelpAge baserar sig på statistik från totalt 91 länder. Den jämför äldre personers ekonomi, hälsa, arbete och utbildning, samt livsmiljö.

De äldre är en växande grupp över hela jordklotet. År 2010 fanns det i världen 23 länder, där 65-plussare lade ut mer pengar i ungdomar under 19 år. Finland är ett av de länder, där de äldre konsumerar mer varor och tjänster än unga.

Redan år 2000 räknade man i världen med fler personer över 60 än under fem år. Om tio år överskrider antalet seniorer gränsen en miljard människor.

Finlands placering en besvikelse

Svenska pensionärsförbundets verksamhetsledare Veronica Fellman är besviken över att Finland inte klarar sig bättre i Global Age Watch.

- Vi hade hoppats på en mycket bättre placering, både i Europa och globalt. I Norden har vi kämpat få för att höra till de bästa. Det är inte överraskande att Sverige och Norge kommer i täten, men nog att Danmark ligger så pass lågt.

På frågan vad som kunde göras, säger Fellman att en del åtgärder redan har vidtagits.

- Garantipensionen infördes för några år sedan, och den kunde förbättras ytterligare. Man har räknat ut att det vore en stor förbättring med en pension på ungefär 1000 euro per månad, det är minimum. Å andra sidan kommer också priserna då att stiga.

- Tyvärr är det fler som mår dåligt i dagens Finland, utöver pensionärerna. Det har hållit på en längre tid, och det har gett utslag i att pensionerna är låga, både arbets- och folkpensionen.