Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen ny centrumbyggnad i Grankulla ännu nästa år

Från 2013
Bildtext Här borde bygget ha stått klart 2011.
Bild: YLE/Nicole Hjelt

Centrumbygget i Grankulla står stilla trots påtryckningar från flera håll. Nu börjar tålamodet tryta, både från stadens sida och bland invånarna.

År 2011 skulle den nya centrumbyggnaden och bostadshuset Tribuuni stå färdiga i Grankulla. Än så länge finns där bara en sandplan.

Staden har bötfällt byggbolagen NCC och gett dem tid fram till nästa sommar för att ro bygget i land. Invånarnas tålamod börjar vara slut och spektaklet har uppmärksammats mycket inom media under sommaren och hösten. Ändå verkar ingenting hända.

Tribuuni är tänkt som en affärsfastighet som enligt stadsplanen från 2006 ska ge utrymme för bland annat en konkurrerande dagvaruhandel till S-market i köpcentrumet. I värsta fall måste staden inlösa tomten nästa år. Det ser man ändå som en sista lösning.

- Det är säkert att det inte finns något färdigt nästa sommar då tidpunkten för stadens byggnadsuppmaning går ut. Vi vill ju inte inlösa tomten, men om det visar sig att NCC helt enkelt skrinlägger alla planer på att bygga så ligger det ganska nära till hands att staden blir följande ägare. Vad vi gör då vill jag inte i det här skedet spekulera i, säger Torsten Widén, stadsdirektör i Grankulla.

Parkeringstvist orsak till fördröjningen

Widén berättar att allt bottnar i att staden och NCC inte kunnat komma till en gemensam lösning när det gäller parkeringen.

- Man har från NCC:s sida hela tiden varit orolig över parkeringen. Stadsplanen förutsätter att parkeringen sker under jorden och den lösningen blir välldigt dyr. Det är den komponenten i lönsamhetskalkylen som det sagts åt oss att det hela faller på, förklarar Widén.

Widén säger att man på staden försöker komma emot med alternativa parkeringslösningar, och medger att Grankullaborna börjar få nog av väntandet.

- Månne inte alla i Grankulla, inkusive vi på staden, är mer eller mindre sura på att inget händer. Vi hade ett avtal med NCC och det har inte hållit, säger han.

Idyllen är förbi

Jorma och Irene Pitkänen har bott i Grankulla i över tjugo år och säger att de tycker att det är synd att centrum är så fult.

- Det här skulle vara en så underbar plats om man kunde använda den på rätt sätt, nu måste jag titta på det här varje dag, säger Irene uppgivet.

- Dessutom förtjänar Grankulla som stad ett ordentligt centrum med ett större utbud på butiker, nu har en butik monopol, fortsätter Jorma.

Kullervo Pyrhönen har bott i Grankulla i tio år. Också han trött på att det finns en matvaruhandel som har monopol i centrum.

- De skulle nog gärna få bygga färdigt och det snabbt, här finns inga konkurrerande butiker, säger Pyrhönen.

Jukka Hakulinen flyttade till Grankulla för ett par år sedan och är överraskad över det långsamma bygget.

- Jag trodde nog att det skulle byggas betydligt snabbare, det borde komma flera butiker till den här staden, konstaterar han.

Bildtext Kurt Granholm har bott i Grankulla i över sjuttio år och är trött på det fula centrumet
Bild: YLE/Nicole Hjelt

Kurt Granholm är en riktig Grankullaveteran, han har bott i staden i över sjuttio år, och säger att han är trött på det fula centrumet.

- Det är bara sorgligt att de inte får fart på det här. Ingenting händer, och inte har man fått något klart besked om hur det blir förutom det som står i tidningen, berättar han.

Granholm är inte förtjust i hur Grankulla centrum ser ut för tillfället.

- Jag hoppas de får fart på bygget för centrum är min mening ganska fult. De borde ta in en begåvad arkitekt som kunde göra det snyggt, anser han.

Granholm säger att Grankulla ändrats radikalt under hans tid som invånare i staden.

- När jag kom hit var Grankulla en köping med trävillor och smala sandvägar, idylliskt. Nu är den idyllen förbi, säger Granholm.

Byggbolaget NCC vill inte kommentera ärendet förrän de haft följande möte med Grankulla stad.