"Funktionerna ur spel på grund av några extremister"
Budgetförhandlingarna i USA börjar mer handla om en kamp mellan två politiska ideologier, än om folkets vilja. Om det här konflikten inte får en lösning är det republikanerna som är de stora förlorarna, säger Charly Salonius-Pasternak, USA-expert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.
- Oftast är det många partier som är med då något sådant här händer, men här är det fyrtio till femtio extremister som väljer att låta statens funktioner stanna hellre än ge efter för Obamas hälsovårdsreform, säger Salonius-Pasternak.
Det är inte första gången som något sådant här händer i USA, men att det sker på grund av en sådan här sak där politikens ideologi är viktigare än folkets vilja är ovanligt.
Vilka följder det här kommer att ha på inrikespolitiken i USA återstår att se. Delvis beror det på hur länge situationen varar. Om 800 000 av 2 miljoner federalt anställda permitteras en längre tid blir det helt klart följder och då är det antagligen republikanerna som förlorar på det.
"Obamas förslag går igenom"
- Men man måste också komma ihåg att de republikanska ledarna i representanthuset eller senaten inte vill göra det här.
De inser att Obamas hälsovårdsreform är lagen i landet och att det enda sättet att bli av med den är att vinna nästa val och ändra på lagen.
Oavsett hur länge förhandlingarna tar så är det ändå demokraterna och Obamas förslag som går igenom. Men ju längre de pågår desto mer kan det skada USA:s rykte.
- Det finns inte minsta lilla chans att Obama kommer att skriva på en lag eller budget som skulle undergräva hans största och viktigaste inrikespolitiska projekt. Om han skulle vika sig visar han också att han kan ge efter vilket minskar förtroendet för honom även internationellt, säger Salonius-Pasternak.