Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Trava ved i Ekenäs

Från 2013
Uppdaterad 04.10.2013 12:20.
Bildtext Poetry Slam på fredag i Ekenäs.
Bild: Bokkalaset 2013

Två av de roligaste evenemangen under Bokkalaset i Ekenäs måste vara estradpoesi-kvällen Poetry Slam och tävlingen i vedtravning. Men vad är de egentligen?

På torsdagen börjar den årliga litteraturhappeningen i Ekenäs, Bokkalaset. Under den fyra dagar långa festivalen ordnas det program för både kids och äldre människor. Skolbesök, föreläsningar och samtal mellan författare - man kan nästan kalla det en liten minibokmässa, med det undantaget att det är mer intimt och personligt.

Ett av de många sidoevenemangen under Bokkalaset är den populära estradpoesi-kvällen, med andra ord Poetry Slam. Poetry Slam är en tävling där skribenter uppträder med sina tidigare opublicerade verk.

- De tävlande uppträder i tre minuter var och en jury bestående av publiken väljer sedan vem som går vidare till nästa rond. Tävlingen består av tre ronder och 12 tävlande ryms med, säger Sara Avdi som tillsammans med Daniel Nyman är ansvarig för Bokkalasets estradpoesi.

När vi talar med Sara är det redan åtta hugade poeter som anmält sig till Poetry Slam, det finns alltså ett par platser kvar om någon känner sig manad att delta. Vinnaren får naturligtvis pris också.

- Ja, fast priset är hemligt! Men det kommer i alla fall att innehålla böcker och något från publiken, säger Sara.

Poetry Slamet kommer att ledas av Europamästaren Olivia Bergdahl. Uppträdandena får ske på alla nordiska språk och på engelska.

Vedtravning

Ett annat bokkalasevenemang Sara rekommenderar är vedtravningstävlingen.

- Där är anmälningen redan avslutad, men jag tror det kommer att bli en kul grej!

Vedtravningstävlingen knyter samman med den norska författern Lars Myttings bok Ved, som han också kommer att prata om under jippot. Vedtravningstävlingen består av lag som ska trava ved på ett nytt, innovativt och estetiskt sätt.

Bokkalaset ordnas i Ekenäs 3-6.10, hela programmet hittar du här.

Saras Bokkalastips:

1. Poetry Slam i Kulturhuset Karelia 4.10 klockan 19.30.
2. Jörn Donner samtalar med Göran Rosenberg om boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, om Sverige, Europa och om världen idag. Kulturhuset Karelia 5.10 klockan 10.
3. Vedtravningstävling på Rådhustorget 5.10 klockan 11.
4. Jörn Donner intervjuar Philip Teir om romanen Vinterkriget - En äktenskapsroman. Gamla Stadshuset 5.10 klockan 13.

X3M kommer att finnas på plats på under Poetry Slamet och rapportera och kommentera live på nätet.

Om man inte kan ta sig till Ekenäs kan man också höra Olivia Bergdahl föreläsa i Helsingfors på måndag. Klicka här för mer info!