Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Geir Rönning ilsknade till över recension av Fighting Star

Från 2013
Uppdaterad 08.09.2014 14:17.
Skärmdump från Geir Rönnings blogg.
Bild: YLE/Anna Ruda

Artisten Geir Rönning reagerade på Vasabladets recension av Wasa Teaters Fighting Star. På sin blogg skrev han en recension av recensionen. Rönnings inlägg har väckt debatt på sociala medier och Wasa Teater ber nu om ursäkt för Rönnings skriverier.

Kommentarerna på Rönnings blogginlägg lät inte vänta på sig på Facebook. Här är några exempel:

”Att som medverkande i en föreställning börja käbbla med recensenten om vad som var bra och inte bra är oerhört oproffsigt.”

”Det är ju något av en dödssynd att kommentera recensioner man själv blir recenserad i.”

Recension av recensionen

Det var Vasabladets kulturredaktör Lisbeth Rosenback som recenserade premiären på Wasa Teaters nya musikal Fightning Star. Rönning svarade med att på sin blogg recensera Rosenback som person. Han använde Rosenbacks twitterkonto som källa.

Rosenback har aldrig blivit recenserad förut, men hon tar Rönnings recension med ro.

- Det stormar alltid kring en recensent. Alla vill bli recenserade, men ingen vill ha en dålig recension, säger Rosenback.

Rönning säger till Yle Nyheter Österbotten att han skrev recensionen med ironi. Här kommer ett exempel på Rönnings ironi i sin recension: ”Jag har i min iver efter att göra en bra recension försökt lägga tid på att hitta några av hennes mästerverk men har lite svårt att hitta i djungeln av finare påhitt och fastnar hela tiden på antingen hennes Twitter eller det stannar snabbt i VBLs iver efter att ta betald.”

- Jag ville recensera en som har recenserat mig. Ironi är svårt och måste skrivas bra för att den ska uppfattas, säger Rönning.

Öm tå

Rönning säger att en detalj i Rosenbacks recension som gjorde honom upprörd var att många ur ensemblen inte nämndes.

- Vi har alla valt det här yrket för att vi vill synas och skina, men att inte ens nämnas i en recension är det värsta. Jag har fått så många recensioner genom åren att jag kan ta en dålig recension, säger Rönning.

- Uppenbarligen har jag trampat på en öm tå, säger Rosenback.

Ur Rönnings recension: ”Så jag börjar där recensionen slutar. Med namnet på journalisten och för att ta reda på vem är personen i fråga, denna grävande kulturjournalist som har satt av en lucka av sin dyrbara tid för att ta de tunga stegen upp för trapporna på Wasa Teater för att skriva recensionen jag tänker recensera? Det visar sig vara Lisbeth Rosenback, och varför inte låta henne presentera sig själv via informationen på hennes Twitter konto?”

Rönning skriver också i sin recension: ”De övriga ungdomarna som valdes ut via audition får ett ”tack på kaffet” … I mitt personliga tycke är detta de som gör att vi andra kan skina! De gör ett enormt arbete runt oss andra och skapar den trovärdighet som journalisten försöker belysa. Men det är ju klart, rollerna kanske inte är ”fina nog” att nämnas?”

Wasa Teaters chef Ann-Luise Bertell har bett Lisbeth Rosenback om ursäkt å teaterns vägnar.
- Det är hans personliga åsikt Geir Rönning framför på sin blogg, säger Bertell.

Geir Rönning tog under dagen bort inlägget från sin blogg.

Vasabladets recension (kräver inloggning)
Geir Rönnings blogg
Svenska Yles recension av Fighting Star