Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ett gott skratt förlänger livet?

Från 2013
Uppdaterad 08.10.2013 11:53.
Bild: Fred Wilén

Ni vet, känslan i kroppen efter att man skrattat så tårarna rinner, det är som om man skulle andas lite lättare. Skrattet lär också öka blodcirkulationen och lätta på muskelspänningar.

Men vad är då humor? Det som en person uppfattar som väldigt roligt tycker kanske en annan att är tråkigt eller osmakligt.

Ordet humor kommer från humores, kroppsvätskorna i humoralpatologi, ytterst av klassisk grekiska chymos bokstavligt "saft"och innebär förmågan hos människor, saker eller situationer att framkalla glädjekänslor. Detta enligt Wikipedia. För att uppfatta det roliga i en situation krävs ett "sinne för humor", något som alla människor har, men det finns många olika individuellt styrda faktorer som avgör om en enskild person finner en specifik händelse rolig. Bland de mest avgörande variablerna finns geografisk plats, kultur, mognadsnivå, utbildningsnivå, och kontext. Barn föredrar oftast fysisk humor, såsom slapstik medan satir kräver en djupare förståelse för det som humorn riktar sig mot, ofta samhällskritik, och därför ofta kräver en mer vuxen publik. Man får inte gå åt någon, man skall skratta med och inte åt

Det som humor bygger på är kontraster mellan flera olika element som t.ex, det sublima o det löjliga, Men det förutsätter att man har en gemensam plattform, en kontaktyta, konstaterar ståupp-komikern Jacke Björklund, som gör närmare tvåhundra gigs, dvs uppträdanden i året. Han arbetar på finska fast han är finlandssvensk eftersom ståuppklubbarna i Finland oftast är finskspråkiga. Han hittar sina ämnen i det vardagliga, ofta i saker som gör honom arg eller som bygger på olikheter och missförstånd mellan subkulturella grupper. Kvinnors och mäns kommunikationssvårigheter är ett tacksamt ämne liksom olika samhälleliga skeenden.

Pia & Peter: Podcast Pia & Peter Humor

Programmet är inte längre tillgängligt

Jacke Björklund anser att inget ämne är tabu, man kan skämta om allt, men med vissa reservationer. Man får inte gå åt någon, man skall skratta med och inte åt. Det är acceptabelt att Jacke som finlandssvensk går åt fördomarna om oss, men det skulle det inte vara om han vore purfinsk. Och det är också viktigt att såren har läkt innan man skämtar om ett skeende. Råa skämt om katastrofer kan lösa upp spänningar, ge tillåtelse att skratta åt det alltför svåra, men först då när tiden har gjort sitt. T.ex. judarna har själva skapat galghumoristiska berättelser om förintelsen.

Pia & Peter
Bildtext Lilli Sukula-Lindblom och Jacke Björklund
Bild: Yle/PiaAbrahamsson

Lilli Sukula-Lindblom hämtade sjukhusclownerna till Finland i början på 2000 talet. Det att arbeta som sjukhusclown är ett handarbete, säger hon. Man jobbar utan manuskript och måste vara ytterst lyhörd för stämningar och känslor. Barnen och familjerna i sjukhusen måste gå igenom svåra upplevelser och det gäller att respektera både deras och personalens integritet. Ibland är arbetet så tungt att clownen måste dra sig undan och gråta. Men clownerna kan också föra med sig krafter dit var krafterna har tagit slut. Det är barnet som är den kapabla, som löser problemen som de korkade clownerna ställer till med. På engelska talar man om "empovering", på finska "voimauttava", det är alltså frågan om en verksamhet som ger kraft och styrka. Och musiken och uppträdandet kan ge glädje fast ord inte är på sin plats

Lilli Sukula-Lindblom arbetar också för tillfället med att undersöka hur kulturen finns med i äldrevården i Finland. Hur hittar man kontaktytan och den gemensamma plattformen t.ex på en avdelning med dementa och Alzheimersjuka? Den kontakten måste enligt Lilli skapas genom beröring, ljud, lukter och andra icke kognitiva medel och ger innebär en utmaning som är ytterst viktig.