Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Opålitlig belysning

Från 2013
Bildtext (arkivbild)
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Uppmärksamma östnylänningar har reagerat på att vägbelysningen varit avstängd på olika långa sträckor både inne i Borgå centrum och ute på landsbygden.

Borgå energis nätplanerare Rasmus Lindqvist säger ändå att det inte handlar om sparåtgärder utan kan ha många orsaker liggande bakom. Det kan vara fel i någon central, i kablarna eller att någon säkring brunnit vilket orsakar att ett större område kan bli mörkt.

Också byggen och renoveringar av hus kan ligga bakom. Inne i städerna kan gamla kablar ibland gå igenom husens vindar och då måste man stundvis stänga av lamporna då de är i vägen för renoveringar.

Lindqvist säger också att det är beklagligt att belysningsnätet och armaturen börjar vara gamla. Armaturen är från 1960- och 1970-talet och livslängden börjar vara slut och borde ersättas med nya.

Det ska göras stora investeringar i gatubelysningen de kommande åren då lampor med kvicksilver ska ersättas. Senast då borde belysningen bli pålitligare.

Om östnylänningarna märker att gatubelysningen är avstängd utan klara orsaker kan man meddela det till energibolagen, exempelvis till Borgå energi.