Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Teater, äpplen och hundar

Från 2013
Uppdaterad 09.10.2013 14:59.
Bildtext Christel Aminoff bor numera i Spanien

Christel Aminoff har levt ett omväxlande liv med teater, jordbruk och djurskydd. I dag bor Christel i Spanien, men under sina yrkesverksamma år har hon jobbat som skådespelare och sufflös. Hon har också varit äppelodlare och krögare i Bromarf. Varje karriärbyte har lett till mera slit och mindre lön, men i Samtal om livet säger Christel att hon skulle göra om samma galenskaper igen.

Christel är född och uppvuxen i Helsingfors, men hon är döpt i Bromarf kyrka och tillbringade också sin barndoms somrar på Rilax gård i Bromarf. De bästa åren av sitt liv har hon tillbringat på Bromarf Rusthåll, där hon bland annat odlade äpplen och drev en sommarkrog.

-Jag har faktiskt aldrig känt mig som en Helsingforsbo. Jag är inte speciellt förtjust i staden på grund av att det är så kallt där. Helsingfors är en underbar sommarstad, men då har jag ju alltid varit i Bromarf!

Teaterlivet

Sina första drygt 20 år bodde hon dock i Helsingfors och det var där hennes intresse för teater föddes. Sin första roll gjorde hon som liten flicka, det var i barnpjäsen Hjärtats nyckel. Det enda Christel minns från premiären var att hon försenade entrén och det var ju en "stor katastrof". Men intresset var väckt.

Som 15-åring blev hon antagen till Sound of Music där hon fick hoppa in som stand in för alla statister. Dessutom utsågs hon till regiassistent, vilket för det mesta innebar att hon fick springa efter kaffe till regissören. Christel trivdes, hon var motiverad och älskade det hon sysslade med.

En av de lyckligaste dagarna i Christels liv var när hon blev antagen till Svenska teaterskolan, men hon blev aldrig dimitterad från teaterskolan eftersom hon flyttade till Sverige som 21-åring.

- Jag blev kär och gifte mig!

Men också i Sverige hade Christel möjlighet att jobba med teater. Hennes man var inspicient vid Dramaten och Christel fick kvällsjobb som garderobiär. Småningom blev hon anställd som sufflös.

En dag ringde Bengt Ahlfors, chef för Svenska Teatern i Helsingfors och erbjöd henne jobb. Hon hade ett dygn tid på sig att bestämma sig om hon ville flytta tillbaka till Helsingfors.

När Christel Aminoff kom till Svenska Teatern hade hon ganska liten erfarenhet av jobb på scenen, men rätt fort blev hon varm i kläderna.

Efter fem-sex år började emellertid Bromarf kännas mer lockande än teatern. Å ena sidan älskade Christel teaterlivet, å andra sidan började Christel längta efter att ha djur och att få flytta ut på landet.

- Den dag jag blev antagen till teaterskolan var den nästlyckligaste dagen i mitt liv. Men den dagen när pappa gick med på att jag skulle få börja jobba hos honom på Bromarf rusthåll var nog den lyckligaste!

Livet i Bromarf

I Bromarf planterade hon bland annat skog och odlade äpplen, ett fysiskt tungt jobb för den späda Christel, men ett jobb hon älskade.

När äppelodlingen blev olönsam var det dags för Christel att göra en omstart - det var då idén att starta en sommarrestaurang i Bromarf föddes. Rusthållets stallkrog är Christels skapelse och den första säsongen gick bra på grund av vackert sommarväder och nyhetens behag. Men efter några regniga och kalla somrar började affärerna gå sämre och då gick också Christel i väggen.

En misslyckad operation med den påföljd att tarmen punkterades blev den definitiva vändpunkten för Christel. Det skulle ha varit omöjligt att fortsätta jobba på restaurangen. Christels syster tog över Stallkrogen och Christel flyttade till Costa del Sol i Spanien.

Livet i Spanien

I Spanien lever Christel ett lugnt pensionärsliv, men en stor del av hennes tid (och pengar) går till att sköta om djur. Christel Aminoff har i dagens läge fyra egna, adopterade hundar och därtill försöker hon hitta nya hem till övergivna djur. Spanjorerna är enligt Christel trevliga människor, men de sköter otroligt dåligt om sina djur.

Några planer på att återvända till Finland har Christel inte.

-Det skulle i så fall vara till Bromarf, men där skulle jag halka omkull och bryta armar, ben och huvud, säger Christel Aminoff som trivs med solen och värmen i Spanien.

- Spanien känns som mitt land!

Hör mera om Christel Aminoff i Samtal om livet torsdagen den 10.10 kl 13.03 och lördagen den 12.10 kl 20.03.

Redaktör är Tiina Grönroos.

Mer om ämnet på Yle Arenan