Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stadsfullmäktige bytte pappershögar mot pekplattor

Uppdaterad 01.10.2013 17:25.
Vasa stadsfullmäktige fick pekplattor
Bildtext Vasa stadsfullmäktige fick pekplattor.

Fullmäktigeledamöterna i Vasa har fått börja vänja sig vid att använda pekplattor i stället för utprintade dokument.

Investeringen kostade staden närmare 30 000 euro, men enligt förvaltningsdirektör Veli-Matti Laitinen sparar staden in samma summa på ett år genom minskade utgifter för papper, kopiering och frakt.

Men det finns fortfarande 13 fullmäktigeledamöter som får utskrifter hem per post. En av dem är Kari Pastuhov (Saml) som förlitar sig på en utprintad version även om han har en pekplatta hemma. Men han tror att han kan vänja sig vid att använda pekplatta också på fullmäktigmöten.

- Jag har åtminstone övervägt det på allvar. Men på något vis är allt mera begripligt på papper, förklarar Pastuhov.

Bakåtsträvaren tog tag i pekplattan

Taina Lehto (V) är en av de som snabbt tog till sig den nya tekniken även om hon tidigare ansett sig vara litet av en bakåtsträvare.

Vasa stadsfullmäktige fick pekplattor
Bildtext De flesta har varit positiva till pekplattan, säger Heimo Hokkanen (KD).

- Jag tror att det kom från att jag städade undan alla papper från vårens möten som jag hade tiotals kilogram av i mitt hem. Då tänkte jag att det nog inte är helt klokt, det skulle vara bra att slippa allt papper. Så bakåtsträvaren har alltså fallit för en pekplatta.

Heimo Hokkanen (KD) är van med datateknik och ser därför inga problem med att börja använda pekplattan.

- De flesta har varit positiva till pekplattan. Men nog finns det som säger att de har för långa naglar, att de inte klarar av att byta sida, eller att de har problem med att följa med i föredragningslistan. Men jag tror att alla vänjer sig vid dem bara de får tid.

Facebook och spel under mötet

Även om pekplattan är till för att se på föredragningslistor och bilagor så var det en del av ledamöterna som använde den till att uppdatera sin Facebooksida eller skriva kommentarer på sociala medier under fullmäktigemötet. Och åtminstone en av ledamöterna spelade spel under mötet.

- Jag skrev på Facebook att jag var på fullmäktigemöte och så twittrade jag om saker som togs upp på mötet. Där deltar också andra ledamöter i diskussionerna och invånarna kan fråga oss om saker i realtid, säger Daniel Lahti (Saml).

Taina Lehto (V) erkänner att hon brukar ta med pekplattan i bilen då de kör till sommarstugan. Med den kan hon bland annat följa med vad som händer på Facebook. Men hon säger att hon inte har varit på Facebook under fullmäktigemöten.

Yle Pohjanmaa: Paperipinot pois – valtuustoissa selataan nyt tableteilla