Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Lägg korten på bordet Stora Enso!

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2014 13:53.

Aktiespararna i Finland och Sverige gör nu gemensam sak mot skogsbolaget Stora Enso. De kräver att bolaget öppet redovisar för sina förlustaffärer i USA under 2000-talets början.

När finska Enso och svenska Stora fusionerades år 1998 till Stora Enso lades grundstenen för ett av de största företagen i skogsindustrin i hela världen. Och den nya skogsjätten slog till direkt. Två år senare förvärvades amerikanska Consolidated Papers i Wisconsin.

- Affären var en av de sämsta någonsin, säger Timo Rothovius, ordförande för Aktiespararnas förbund i Finland. Priset var helt galet.

Bildtext Timo Rothovius

Ja, i denna dag som är tycks ingen riktigt veta vad det misslyckade företagsförvärvet kom att kosta Stora Enso och dess ägare. Men man brände flera miljarder av aktieägarnas tillgångar, enligt Rothovius.

- Redan då varnade utomstående observatörer bolaget. Kanske var det en panikreaktion, funderar Rothovius . Stora Enso ville helt enkelt bli störst inom branschen.

Den misslyckade affären är upprinnelsen till ett händelseförlopp som fortfarande väcker frågor om bolaget och dess bokföring. Frågor som bolaget självt väljer att förringa eller förtiga.

Visselblåsaren

År 2001 anställdes den engelska ekonomen Gerard Goodwyn på Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors där han bl.a. jobbade med koncernens årsredovisning. Så småningom märkte han att det förekom oegentligheter i bolagets bokföring. De här misstankarna delgav han revisorerna som enligt Goodwyn blev förskräckta när de hörde om att Stora Enso t.ex. inte hade gjort behövliga nedskrivningar i samband med sitt fiasko i USA.

Bildtext Gerard Goodwyn

Gerard Goodwyn berättade också om sina misstankar för bolagets ledning, men fick kalla handen. Istället blev han ombedd att hålla tyst och fick till slut sparken i början på 2010. Goodwyn avled i en sjukdomsattack tidigare i år efter åratal av stress.

Obesvarade frågor

Gerard Goodwyns avslöjanden har väckt många frågor. Men en del av svaren låter vänta på sig. En av de frågor som fortfarande hänger i luften är huruvida bolaget faktiskt gjorde behövliga nedskrivningar på sina tillgångar i USA.

- Vad jag har kunnat se i Stora Ensos årsredovisningar så tog det väldigt länge innan de började göra nedskrivningar, säger Aktiespararnas Timo Rothovius,

Frågan lyder i så fall: varför undviker ett bolag att skriva ner värdet på sina tillgångar?

- Det första man tänker på är att bolaget vill påskina att det går bättre än det egentligen gör, svarar Timo Rothovius. Värdet i balansräkningen är högre om man inte gör en nedskrivning.

Dividender och bonusar

Det betyder att ett bolag kan betala ut högre dividender till sina aktieägare och väl tilltagna ersättningar till högsta ledningen. När Spotlight ifjol granskade de största börsbolagens chefslöner och bonusar placerade sig Stora Ensos VD Jouko Karvinen på andra plats efter Nokias Stephen Elop. Samtidigt har Stora Enso sanerat verksamheten med hård hand. I somras meddelades om nya sparprogram. 2500 anställda får gå från koncernen; samtidigt ska man spara ca 200 miljoner euro.

Bildtext Jouko Karvinen

Egentligen borde de här frågorna vara glömda och begravda för länge sedan. Men Stora Enso vill inte publicera de utredningar som bolaget själv har låtit göra. Materialet har Stora Enso gett till Finansinspektionen.

Finansinspektionen i Finland har granskat anklagelserna mot Stora Enso och inte vidtagit några åtgärder. Dokumenten är hemligstämplade och Helsingfors förvaltningsdomstol har i maj gett Finansinspektionen rätt att hemlighålla materialet.

Det räcker inte för Aktiespararnas Timo Rothovius.

- Domstolens beslut gäller uttryckligen Finansinspektionen. Men bolaget kan publicera materialet om de så önskar. Jag som aktiesparare skulle vilja se utredningen, säger Rothovius.

Och han tillägger med emfas:

- Om Stora Enso har rent mjöl i påsen: varför berättar de inte öppet om vad som har hänt och vad som har gjorts?

Ökat tryck

Trycket mot Stora Enso ökar nu också västerifrån. Aktiespararna i Sverige med sina 60 000 medlemmar kräver att bolaget äntligen lägger korten på bordet.

- Vi vill att all information ska komma fram, säger Albin Rännar, chef för intressebevakning på Aktiespararna i Sverige till Spotlight. Vi vill att utredningen som gjordes internt och skickades till Finansinspektionen ska offentliggöras i sin helhet. Och att det här ska bli tillgängligt för aktieägarna.

Bildtext Albin Rännar

Rännar berättar att man redan har talat med många tidigare Stora Enso -anställda i Sverige och att man har varit i kontakt med systerorganisationen i Finland. Han betonar att Aktiespararna i Sverige har den sakkunskap och den tyngd som krävs för att driva den här frågan vidare.
- Våra krav baserar sig på de rättigheter som aktieägarna har och de rättigheterna kan inte bolaget bestämma, utan det finns i lagen, slår Rännar fast.

Stora Enso säger via kommunikationschef Lauri Peltola till Spotlight att man överväger vidare åtgärder i den här frågan, men att man inte ställer upp på intervju.

Mer om ämnet på Yle Arenan