Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En kafkaaktig process

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2014 13:54.
Bildtext Anne Goodwyn
Bild: YLE/Antti Lempiäinen

När Franz Kafka skrev ”Processen” beskrev han på sitt kännspaka maner ett tillstånd av vanmakt. Likheterna med det som hände Anne och Gerard Goodwyn är slående.

Vår redaktions process började med en undersökande dokumentär som Sveriges Televisions Dokument inifrån gjorde. Den handlade om hur en visselblåsare vid namn Gerard Goodwyn avslöjade oegentligheter i skogsbolaget Stora Ensos bokföring. Dokumentären hittar ni här.

Programmet ”Dubbel bokföring” svarade på många frågor, men väckte också nya. Eftersom det sändes hos oss på Yle (TV1) i juni var en av frågorna: hur kom det sig att så allvarliga anklagelser av en så meriterad ekonom inifrån bolaget möttes av nästan total tystnad i Finland.

Minnesstickan

Min process började på allvar med en minnessticka. På den hade den nitiske Goodwyn samlat material. Mycket material. Enorma mängder fakta som egentligen bara kan förstås av personer med inblick i (företags)ekonomi och (koncern)redovisning.

Men där fanns också annat; Goodwyns egna tankar av tilltagande vanmakt och frustration när han försökte berätta om de fel han upptäckt i företagets bokföring. Först till den egna ledningen. Efter det till olika medier, politiker, myndigheter och övervakningsorgan. Med samma klena resultat.

Eftersom Goodwyn själv dog för några månader sedan tog jag kontakt med hans änka, Anne Goodwyn. Hon beskrev hur hennes man under en längre tid försökte berätta sin sanning om det som hände inom bolaget. Men att det var som att slå huvudet i väggen. I vanmakt. Tills SVT tog honom på allvar.

Oförskämt

Anne Goodwyn förundrar sig över tystnaden i Finland. En av de få kommentarer som publicerades efter dokumentären i hemlandet var Stora Ensos kommunikationsdirektör som sade att Gerard Goodwyn ville få publicitet i Sverige när han inte lyckades med det i Finland.

Höjden av oförskämdhet, tyckte Anne Goodwyn som - i vanmakt - skrev till Yle:s webbsida: ”Hur är det möjligt att Stora Ensos kommunikationsdirektör Lauri Peltola täcks säga dylikt om min framlidne man, som försökte agera rättvist och ärligt och därför ställde upp med eget namn och ansikte.

En av Sveriges ledande ekonomijournalister Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet förundrade sig i en kolumn över sättet på vilket Stora Enso tog sig an den döde Goodwyn och bolagets ovilja att lägga korten på bordet.

Processen

Betydde alltså tystnaden i Finland att Stora Ensos visselblåsare var ute och cyklade? Att han inte visste vad han talade om? Han hade trots allt i ett decennium ansvarat för bl.a. viktiga bitar av redovisningen och bokföringen. Och varför utsätta sig själv - och i förlängningen nära och kära - för allt det obehag som en kamp mot ett storbolag oundvikligt innebär? Det gör knappast någon alldeles lättvindigt. Eller…

Anne Goodwyn kunde såklart bara gå i god för sin mans karaktär. Siffrorna och bokföringen var henne främmande. Så jag började kontakta personer som kunde uttala sig om Goodwyn utgående från professionella kriterier. Alla upprepade samma visa. Gerard Goodwyn kunde sin sak. Han var en riktig ”bokföringsnörd”.

Visst, pressen på honom blev så stark när han tog sin fajt att han sjukskrevs på grund av en depression. Och hans omdöme svek honom när han i sin psykiska svacka skrev ett obalanserat brev till högsta chefen. Så fick han också gå från bolaget.

Stora Ensos kommunikationschef Lauri Peltola tog sig tid att besöka vår redaktion under processen. Han var olycklig över det manus vi visade åt honom, men å andra sidan fanns det ingenting i sak som han krävde att vi skulle ändra. Han tyckte ändå att vi inte skulle sända reportaget som sådant där bland annat Aktiespararna i både Finland och Sverige kräver att bolaget nu öppet redovisar för sin redovisning och alla de utredningar som har gjorts av och med Stora Enso.

Vi stod alltså inför ett journalistiskt val. Skulle vi tro på finansanalytiker, skogsindustriexperter, aktiesparare, tidigare kollegor och konsulter som hävdade att Goodwyn trots sina tillkortakommanden visste vad han talade om. Eller skulle vi falla till föga för påtryckningarna från Stora Enso.

Vi valde att trots allt sända reportaget ”Stora Ensos stora hemlighet”. Vi hoppas det var ett rätt val.

Spotlight om "Stora Ensos stora hemlighet" sänds på torsdag 3.10 kl. 21.30 på Yle Fem. Andra sändningen på lördag 5.10 kl. 15.30.

Mer om ämnet på Yle Arenan