Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri

Från 2013
Uppdaterad 16.03.2015 13:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Aktivist åtalas för sjöröveri - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri i Ryssland. Saarela ingår i en grupp på 30 aktivister som greps i en aktion mot en rysk oljerigg i Barents hav.

Förutom Saarela har några andra aktivister fått samma åtal. De kommer bland annat från Sverige, Ryssland, Brasilien och Storbritannien. Åtalsuppläsningen i domstolen i Murmansk är fortfarande på hälft.

Bildtext Juha Aromaa, informationschef för Greenpeace i Finland.
Bild: Yle

Straffet för sjöröveri kan uppgå till 15 års fängelse.

Saarela och de andra aktivisterna greps i en aktion mot oljeriggen i Barents hav för ett par veckor sedan. Saarela och en annan aktivist försökte klättra upp i oljebolaget Gazproms oljeborrtorn. Aktivisterna var på plats för att fästa uppmärksamhet vid oljeborrning i känsliga arktiska områden. Enligt Greenpeace var aktionen fredlig.

Greenpeace finländska informationschef Juha Aromaa har reagerat på åtalen med bestörtning.

- Det är nog väldigt överraskande och alldeles absurt. De här aktivisterna som protesterar mot oljeborrning är absolut inga sjörövare. Det är ett orimligt åtal, säger Aromaa till Yle nyheter.

Aktivisterna som nu sitter i rannsakningshäkte har klagat på kalla celler och dålig mat. Sini Saarela mår ändå bra, enligt uppgifter från Greenpeace.

Länk till personens Twitterprofil.

Diskussion om artikeln