Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Menumat väcker känslor för och emot

Från 2013

I framtiden ska alla som behöver matservice i Lovisa ha en matautomat kallad Menumat hemma hos sig.

Idag får en del invånare välja om de vill ha sin mat från ett storkök eller värma den själv med automaten, men stadens långsiktiga plan är att helt gå över till automaten. I en del byar är Menumaten det enda alternativet. Det här väcker kritik hos anhöriga bland annat på Facebook.

På tidningen Loviisan Sanomats facebooksidor är en anhörig till en 90-årig kvinna i Lovisa besviken och upprörd: staden har meddelat kallt att Menumaten hädanefter är det enda alternativet. Frysmat får man i butiken och dessutom billigare, skriver hon. Menumats måltider förvaras frysta.

Enligt Monica Sund, serviceansvarig för öppenvård och omsorgsboende, finns det två orsaker till att framtiden finns i Menumat.

- För det första kan man inte garantera att maten hålls tillräckligt het för att vara hygienisk under de långa transporterna. För det andra går hemvårdarnas tid allt mer åt till sjukvård så de kan inte längre leverera måltider.

Yle Nyheter Östnyland besökte Erna Still i Pernå, som är nöjd användare av en Menumat sedan ett år tillbaka. Hör hur automaten fungerar i ljudklippet intill artikeln!