Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya säkerhetskontrollen på Vasa flygplats klar i december

Från 2013
Uppdaterad 02.10.2013 14:33.
Vasa flygplats
Bildtext Just nu finns en tillfällig säkerhetskontroll där flygplatskafét tidigare hade sina bord och stolar.
Bild: Yle/ Amanda Bieber

I fjol fick Vasa flygplats ett nytt bagagehanteringssystem - nu är det säkerhetskontrollen som byggs om. När det är klart finns det mindre utrymme vid incheckningen, men mera utrymme på andra sidan av säkerhetskontrollen.

Renoveringen har pågått sedan början av augusti och ska vara klar i mitten av december. Under tiden kommer det att vara ganska trångt på flygplatsen. Och flygplatschef Mikko Komi hoppas att passagerarna kommer i god till till flygplatsen för att allt ska löpa smidigare under renoveringen.

Mikko Komi
Bildtext Flygplatschef Mikko Komi.
Bild: Yle/ Amanda Bieber

- Nu när vi saknar ganska mycket av det utrymme som vi normalt har i bruk för passagerarna så blir det nog lite stökigt under rusningstiderna. Men jag hoppas att alla förstår att för att få något nytt så måste man bygga och det innebär att vi har lite mindre utrymme under tiden, säger Komi.

Tillfällig säkerhetskontroll

Just nu finns det en tillfällig säkerhetskontroll där det tidigare fanns bord och stolar som tillhörde flygplatskafét. När renoveringen är klar ska kontrollen flyttas 90 grader så att den går mot det som tidigare var kaféköket.

Vasa flygplats
Bildtext Säkerhetskontrollen kommer att gå från den vänstra stolpen till den högra stolpen.
Bild: Yle/ Amanda Bieber

Kafé, butik och mera bord på andra sidan

När passagerarna kommer in genom säkerhetskontrollen kommer de att möta ett nytt kafé och en souvenirbutik.

Vasa flygplats
Bildtext Så här kommer det att se ut i december.
Bild: Yle/ Amanda Bieber

- Det kommer att vara större utrymmen där och det kommer att bli lättare för den som vill arbeta där, det kommer att finnas mera bord.

Mer behaglig passagerarupplevelse

Dessutom har de satsat på färger som ska göra passagerarupplevelsen mer behaglig. Och det viktigaste är att själva säkerhetskontrollen blir mer behaglig för passagerarna.

Andra skedet av renoveringen vid Vasa flygplats pågår

Programmet är inte längre tillgängligt

- Säkerhetskontrollen är ju alltid lite så där pinsam, så den biten ska göras lite lättare. Och när allt är nytt och fräscht så jag är nog övertygad om att de kommer att se fint ut.

Två kafér

Det kommer att finnas ett litet kafé vid incheckningsområdet, men det kommer att ha kortare öppethållningstider än kafét på andra sidan av säkerhetskontrollen. Just nu finns det inget kafé vid incheckningsområdet, men det finns ett tillfälligt kafé vid utgång 1 på vänstra sidan av den tillfälliga säkerhetskontrollen.

Får vänta med följande skedet

Renoveringen kostar över en miljon euro och det betyder att det kommer att dröja ett tag innan de börjar på med ett tredje skede av renoveringen.

- Jag har nog en lång lista på vad jag skulle vilja bygga här, men tyvärr så måste vi vänta, säger Komi.