Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Naturväkteriet med frågor och iakttagelser

Från 2013
Talgoxe på en gren
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Hur vanlig är härfågeln egentligen hos oss? Och vad finns det i fönsterkittet som talgoxen vill åt?

Ja frågorna var som vanligt många då Hans Hästbacka satt i studion tillsammans med Sonja Rundt och svarade på lyssnarfrågor.

Men det bjöds också på flera naturiakttagelser om stora och små djur. Bland annat berättade en lyssnare om då han med traktorn körde in i en grupp älgar och kunde sträcka ut handen och klappa en tjur.
- Jag sträckte ut handen genom fönstret och så sa jag "sippen sippen" och slätade honom på ryggen. Och som han brölade, berättade lyssnaren.

Programmet är inte längre tillgängligt
Dialektväktarna i Vega Österbotten: Österbottnisk förmiddag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Och svaren på frågorna

Härfågeln med sin karaktäristiska fjäderdräkt i svart, vitt och orange och sitt lika karaktäristiska läte dyker upp just den här tiden i våra kusttrakter, berättar Hans.
Det finns flera observationer från de senaste veckorna, men den är bara en mellanlandare.
Och i fönsterkittet finns olja och det är fettet talgoxen vill åt. Tyvärr får de ju ofta i sig målfärg på samma gång och det kan vara giftigt.

November månads Naturväkteri sänds den 6.11. Skicka frågor och observationer till radiovega.osterbotten@yle.fi eller Pb 1000 65101 Vasa