Kroatien vill ha finländska pensionärer
Kroatien har varit EU-medlem sedan mitten av 2013. Det är mycket lättare för invånare från andra EU-länder att flytta till medelhavslandet än före EU-medlemskapet. En sak som kroatiska företagare inte är sena att försöka utnyttja.
Fotografen och jag står uppe på ett tak i Split. Framför oss har vi en nästan fullbordad simbassäng (i skrivande stund har den byggts klart) och solstolar. I bakgrunden syns en prålig kombination av Medelhav, lyxkryssare och stadsvy. I våningarna nedanför finns rum med helpension och nästan ständig tillgång till läkare och fysioterapeuter.
Det här är nämligen inget vanligt hotell, utan ett lyxigt äldreboende som onekligen slår den genomsnittliga finländska äldreomsorgen ur brädet. "Från och med"-priset på 1300 euro i månaden är en hel del, men där ingår all mat. Och om man betalar lite till: havsutsikt.
Projektledare Mira Maric sticker inte under stolen med att de vill locka just nordeuropeer som suktar efter varmt klimat och hög levnadsstandard.
- Tidigare kunde EU-medborgare bara stanna tre månader i Kroatien med turistvisum. Nu kan man bo här permanent, säger hon.
Laseroperation med tillhörande solsemester
På ett annat håll i Split möter vi ögonläkaren Igor Žuljan. Han är delägare i en ögonklinik och visar stolt upp splitternya apparater som åtgärdar allt från närsynthet till ovanliga former av starr och glaukom. Också personalen är up-to-date - läkare och sjukskötare har gått kurser i engelska. Orsaken känns bekant: Nu har man börjat rikta in sig på internationella kunder.
- Din mamma ska förstås komma hit för att opereras. Efter operationen kan hon stanna i Split i ett par veckor och uppleva kulturen och stränderna, marknadsför Žuljans kompanjon, ögonläkaren Tomislav Jukic då jag råkat berätta att min mamma äter medicin för tryck i ögat.
- Mitt vanliga arbete som läkare har inte ändrats efter EU-medlemskapet. Men vi måste investera i forskning och marknadsföring, resa och öppna oss för den västeuropeiska marknaden, säger Igor Žuljan.
Žuljan har också andra orsaker att gilla EU. Han säger att han hoppas det bidrar till ett enat och fredligt Europa där man respekterar varandra. Han har sett motsatsen som ögonläkare i det kroatiska självständighetskriget på 90-talet. Tio procent av alla som såras i kriget har ögonskador, säger han.
- Det var svårt att uppleva svåra skador, människor som till exempel förlorade en arm eller sin syn i kriget. En del av de här patienterna besöker mig fortfarande. Jag vet inte om de gillar mig, de associerar mig förstås med någonting obehagligt, men de har respekt för mig och jag har respekt för dem eftersom de offrade sin hälsa.
- Tyvärr tror jag att krig kan hända igen, för det finns något ont i oss människor. Men jag är för allt som bidrar till fred. Jag vill vara vänlig mot alla, både som person och i mitt arbete, säger Žuljan.
Vem hinner först?
Kroatien har ändå en lång väg att gå innan det blir ett paradis för finländska pensionärer. Åtminstone till en början verkade kroaternas ivriga marknadsföring ljuda för döva öron. Enligt Statistikcentralen flyttade nämligen noll (!) finländare till Kroatien i juli och augusti 2013.
Det blir mera på det här temat i det första avsnittet i programserien Vi borde prata om Europa. Programmet som sänds ikväll klockan 22 på Yle Fem.