Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Plantera perenner på hösten - det lönar sig på flera sätt

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2018 14:50.
Ett mörklila nypon
Bildtext
Bild: YLE/Susanna Ström-Wilkinson

Hösten är den bästa planteringstiden för fleråriga växter. Daggen faller, jorden är fuktig och sommarvärmen dröjer sig fortfarande kvar.

Om du planterar i augusti-september kan du räkna med att växterna ännu hinner rota sig.

Du kan plantera ända tills marken fryser. På så sätt finns växterna färdigt på plats på våren och kan komma igång med att växa genast tjälen går ur jorden.

Owe och Camilla beundrar de nyplanterade blommorna.
Bild: YLE/Strömsö

Plantorna är billigare på hösten än på våren

Höstplantering har också andra fördelar än bara goda förhållanden för etablering. Plantorna är ofta billigare på hösten än i början av säsongen. Ju senare på hösten desto billigare blir växterna.

Idag är de flesta fleråriga växter odlade i krukor, vilket betyder att planteringstiden förlängts över hela växtperioden från vår till höst.

Då det gäller att plantera om eller dela växter finns en gammal god regel som säger att vårblommande perenner delas och omplanteras på hösten och höstblommande på våren.

Gödsla inte med kväve på hösten

Kom ihåg när du planterar på hösten att inte grundgödsla med npk-gödsel (kväve-kalium-fosfor) utan använder pk-gödsel, alltså utan kväve.

Kvävet ger tillväxt och vi vill ju inte att växten börjar växa på hösten utan endast rotar sig och mognar och de funktionerna stöds av kalium och fosfor.

Höstens färger är oslagbara.
Bild: YLE/Strömsö

Så här planterar du på hösten

 1. Förbered planteringsunderlaget. Ta bort eventuell grässvål, vänd jorden, sätt till mera matjord och grundgödsla. På hösten gärna med s.k. pk-gödsel. Tillför kväve först på våren när växtsäsongen kommit igång.
 2. Gräv en tillräckligt stor grop. Om jorden är torr så vattna. Häll vatten i gropen och vänta till det sjunkit ner. Vattna även växterna du skall plantera. Du kan gärna doppa hela rotklumpen i ett ämbar och låta jorden suga sig mätt på vatten.
 3. Ta ut plantan ur krukan och sätt i gropen. Packa jorden kring rotklumpen. Testa genom att rycka i plantan och om den sitter kvar så är jorden tillräckligt packad kring rotklumpen. Vattna på nytt. Om jordmånen är mycket tung (lera) så var lite försiktig med att packa jorden för kompakt, rötterna behöver trots allt syre för att leva.
 4. Om hösten är torr ska du vattna igen efter ett par dagar. Är hösten våt och fuktig behöver du inte vattna efter planteringen.
 5. Beskär gärna plantorna. Beskär man får man en bättre förgrenad och robust planta.
 6. Kolla på våren hur plantorna överlevt vintern. Om våren är mycket torr skall du vattna så att växterna kommer igång.
 7. Nypon med Strömsövillan i bakgrunden
  Bildtext Rosa pimpinellifolia på hösten
  Bild: YLE/Susanna Ström-Wilkinson

  På Strömsö planterade vi en vårblommande och en sommarblommande buske

  Rosa Pimpinellifolia Tove Jansson – pimpinellros, en enkel vackert röd pimpinellros som blommar rikligt under sommaren och får mörka fina nypon till hösten.

  Tove är en tålig och ganska anspråkslös sort som skjuter en del rotskott.

  Forsythia x intermedia – Forsythian blommar vackert på bar kvist tidigt på våren med gula blommor, forsythian blir ca 3 m hög och kan med fördel planteras på ett varmt ställe för tidig blomning.

  Forsythian har fått en plats vid staketet.
  Bildtext Nyplanterad forsythia
  Bild: YLE/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan