Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Koskenniemi: Inte sjöröveri

Från 2013
Professor i folkrätt Martti Koskenniemi
Bildtext Martti Koskenniemi
Bild: Yle

Under de senaste tiderna har paragraferna om sjöröveri använts flitigt för händelser till exempel i närheten av Afrika då EU har försökt begränsa kapningar av handelsfartyg. Professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi säger ändå att det är något helt annat än det som Greenpeace nu beskylls för.

Enligt internationell rätt är sjöröveri verksamhet som sker på öppna havet utom räckhåll för nationella lagar och som riktar sig mot fartyg. Det är fråga om våld och gärningsmännen strävar efter privat vinning.

- Det betyder att Greenpeaces demonstration inte ens kommer i närheten av definitionen för sjöröveri. Inget våld användes fastän farkostens framfart nog stördes. Verksamheten strävade inte heller efter privat vinning, konstaterar Koskenniemi.

Vilken lag som tillämpas beror på var det påstådda sjöröveriet har skett, på öppna havet eller på ryskt territorialvatten.

- Enligt min uppfattning skedde Greenpeaces demonstration på ryskt territorialvatten och i och med det handlar det enligt internationell lag inte i någon händelse om sjöröveri. En annan sak är vad den ryska lagen anser om demonstrationen, säger Koskenniemi.

Ryssland anser att det är graverande att Greenpeaces verksamhet är organiserad och den definieras som huliganism, det vill säga den är olaglig. I många länder tolkas strafflagen så att om verksamheten är organiserad, som hos motorcykeljängen, då avkunnas domarna enligt det strängaste alternativet.

- I Ryssland ser man knappast med någon stor sympati på västerländska miljö- och människorättsorganisationer som finansieras genom västerländska resurser. Jag är inte förvånad om man anser att medlemskap i en sådan organisation är försvårande omständigheter, säger Koskenniemi.