Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bokkalaset större än tidigare

Från 2013
Uppdaterad 03.10.2013 11:42.
Bokhylla i ett bibliotek.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Årets Bokkalas i Ekenäs är större än tidigare och involverar hela Raseborg på ett nytt sätt. Antalet deltagare blir stort i år på grund av att skolelever från hela Raseborg också lyssnar på föredrag.

Bokkalaset är nytt för den nya ordförande Daniel Nyman och han ser fram emot kalaset.
-Vi satsar på barn och unga i år, arbetsgruppen kom fram till att det behövs litteratur för unga då det fins ett problem med att unga inte är så inttesserade av böcker.

Bokkalaset startade redan tidigare i veckan med att bland andra författaren Maria Turtschaninoff har lett workshopar i Karis och Ekenäs.

Mikaela Sonch och Daniel Nyman.
Bildtext Mikaela Sonck och Daniel Nyman.
Bild: YLE/Pia Santonen

Allt är inte glättig yta

Mikaela Sonck är en av författarna som är med på Bokkalaset. På lördag (5.10) uppträder hon på Kulturhuset Karelia i Ekenäs klockan 14. Då berättar hon om boken Sorg som hon är redaktör för.
-Tio olika personer har skrivit om sorg, det handlar om skilsmässa, hur man tar sig genom en sjukdomsdiagnos, att mista sitt barn och om självmord. I dagens samhälle ska allt vara så lyckligt, så det är viktigt att lyfta fram att allt inte är så fint som det ser ut på ytan.

Stapla ved på torget

På lördag händer det något ovanligt på Rådhustorget i Ekenäs. Det blir tävling i att stapla ved. Bokkalaset har nämligen som gäst den norska författaren Lars Mytting, som har skrivit en bok om ved. Inspirerade av det ordnar bokkalaset alltså den här tävlingen.

Boken Ved är Lars Myttings tredje bok och har blivit en stor framgång. Han växte upp på landsbygden i Fåvang, en liten ort nästan femtio kilometer norr om Lillehammer. Den tiden gav honom erfarenheter, som han i dag har nytta av som författare.