Greenpeace jobbar också i det tysta
Spektakulära aktioner och civil olydnad. Det är vad miljöorganisationen Greenpeace är mest känd för. Men största delen av arbetet görs på andra plan - och man har nått konkreta resultat, säger före detta Greenpeace-medarbetare.
Mikael Sjövall jobbade tidigare som informatör på organisationen. Han säger att Greenpeace har fått till stånd många förändringar.

Radiohuset: 02.10.2013/Radiohuset Mikael Sjövall om Greenpeace
- För det första har man lyckats lyfta miljöfrågorna på agendan. Idag har praktiskt taget alla politiska aktörer åtminstone i Norden miljön på sin dagordning.
Organisationen har också nått konkreta mål.
- Det var tack vare Greenpeace som man 1991 enades om att miljön på Sydpolen inte ska få exploateras under femtio års tid.
Bråkstakar eller lobbare?
Det som syns utåt av Greenpeace är de storstilade kampanjerna och den civila olydnaden. Men det här är bara en liten del av jobbet, säger Sjövall.
- Det mesta handlar om att lobba och förhandla med företag och politiker.
Sjövall berättar att det under hans tid på Greenpeace exempelvis nåddes goda förhandlingsresultat med Nokia.
- Företag och regeringar som är intresserade av sitt internationella rykte är ofta villiga att förhandla med miljöorganisationer.
Är motparten däremot ett företag eller en regering som inte bryr sig om hur man uppfattas, är situationen mer låst. Det samma gäller länder med låg tolerans för civil olydnad, säger Sjövall.
Hör intervjun med Mikael Sjövall i Radiohuset med start kl.15:03.
Hur påverkar Greenpeace´ image som bråkstake organisationens möjligheter att nå förhandlingsresultat? Mikael Sjövalls åsikt hör du i slutet av ljudklippet invid.