Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Från toplessbar till bistro

Från 2013
Uppdaterad 04.10.2013 07:59.
Bild: Yle

Dåliga ekonomiska tider är alltid utmanande för restaurangbranschen. Idag tycks trenden gå från dyra finkrogar mot bistrohållet. På nittiotalet var det ölhak och toplessbarer som gällde.

Radiohuset: Veckans snackisar, gäster, trender och reportage

Programmet är inte längre tillgängligt

Anni Pelkonen är forskare på Hotell- och restaurangmuséet. Hon berättar att lågkonjunkturen i början av 1990-talet var en speciell tid för restaurangerna.

- Priserna sjönk, krogar gick i konkurs och personalen minskade.

Dessutom omformades restaurangbranschen rejält under lågkonjunkturen.

- Vi fick en massa mellanölskrogar och ett helt nytt fenomen - toplessbarerna.

Mer avslappnat

Något liknande har ännu inte dykt upp under den här ekonomiska svackan, säger Pelkonen. Men restaurangvärlden genomgår ändå förändringar.

- De vita borddukarnas tid börjar vara över. Nu vill folk äta gott, men i en mer avslappnad miljö.

Enligt Pelkonen är bistrotrenden ett tecken på det här. Och trots sämre tider finns det gott om folk som vill äta ute.

- Det har blivit mer vardagligt att gå på restaurang och till trendställena kan man få köa länge.