Från toplessbar till bistro
Dåliga ekonomiska tider är alltid utmanande för restaurangbranschen. Idag tycks trenden gå från dyra finkrogar mot bistrohållet. På nittiotalet var det ölhak och toplessbarer som gällde.
Radiohuset: Veckans snackisar, gäster, trender och reportage
Anni Pelkonen är forskare på Hotell- och restaurangmuséet. Hon berättar att lågkonjunkturen i början av 1990-talet var en speciell tid för restaurangerna.
- Priserna sjönk, krogar gick i konkurs och personalen minskade.
Dessutom omformades restaurangbranschen rejält under lågkonjunkturen.
- Vi fick en massa mellanölskrogar och ett helt nytt fenomen - toplessbarerna.
Mer avslappnat
Något liknande har ännu inte dykt upp under den här ekonomiska svackan, säger Pelkonen. Men restaurangvärlden genomgår ändå förändringar.
- De vita borddukarnas tid börjar vara över. Nu vill folk äta gott, men i en mer avslappnad miljö.
Enligt Pelkonen är bistrotrenden ett tecken på det här. Och trots sämre tider finns det gott om folk som vill äta ute.
- Det har blivit mer vardagligt att gå på restaurang och till trendställena kan man få köa länge.