Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frisksport ska locka mer än fåtöljen

Från 2013
Uppdaterad 03.10.2013 22:38.
Bild: Yle

Målsättningarna för att år 2020 ha ett motionerande Finland publicerades på torsdagen. Undervisnings- och kulturministeriet har tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet sammanställt riktlinjer i en omfattande publikation.

Taru Koivisto, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet, berättar varför de har satt ned så mycket tid och resurser på att sammanställa ett budskap som inte är en nyhet: Sitt mindre och motionera mera.

- Att föra idéerna samman och att uppmärksamma riskgrupperna är publikationens främsta avsikt. Det finns stora skillnader i motionsvanor bland finländarna. Ett stillsamt liv passiverar också produktiviteten i arbetslivet. Finländarna blir sjukare, föråldras snabbare. Därmed ökar också kostnaderna för samhället.

Publikationen poängterar var förbättring behövs, men inte hur det ska förverkligas. En konkretare åtgärdsplan är under arbete.

- Vi behöver inte vänta på att den blir klar, utan har påbörjat vissa projekt redan, säger Koivisto.

Att ta bilen till gymmet är en paradox

Idrottsverksamheten för barn blomstrar och även många vuxna har idrott som hobby. Däremot är vardagsmotionen åsidosatt. Redan förskolebarn sitter stilla sextio procent av sin tid och många vuxna når upp till åttio procent.

- Passiviteten ligger på samhällets ansvar. Kommunerna, idrottsföreningarna och social- och hälsovården borde befrämja motionen. Målsättningarna är här för att nå oss individuellt, men framförallt riktad till administrationen.

- Läkaren eller sjukskötaren ska alltid fråga om hälsotillståndet och motionsvanorna, poängterar Koivisto.

Det räcker alltså inte att lyfta tyngder på gymmet två gånger i veckan eller spela tennis med kompisgänget om man vill bidra till folkhälsan.

Gör motion till en morot

Koivisto tror inte på regler mot sittandet.

- Begränsningar är inte nyttiga. Om det görs lätt att motionera, motionerar vi mer. Utgångsläget på arbetsplatser och på daghem borde inte vara att sitta. Publikationen lyfter fram motionsmöjligheter dagtid för arbetstagare och att daghemsbarn pysslar och ritar stående.

- Att sitta borde inte vara utgångsläget.

Fram till 2020 ska allt fler fåtöljer vara utbytta mot gymnastikbollar. Det ska förverkligas genom samarbete mellan intressentgrupper, som organiseras av ett starkt ledarskap .